Na Kube si budú uťahovať opasky, problémy im robí Venezuela

Kuba po dvoch rokoch rozpočtových škrtov plánuje aj v budúcom roku ďalšie obmedzovanie výdavkov. Hlavným dôvodom je prehĺbenie krízy vo Venezuele, jej socialistickom spojencovi. To má negatívny vplyv aj na kubánske financie, uviedol denník vládnej komunistickej strany Granma.

30.04.2017 08:00
Kuba, Havana Foto: ,
Turisti aj miestni čakajú pred pouličným stánkom s občerstvením v Havane na Kube.
debata (49)

Karibský ostrov vlani začal obmedzovať dovoz a znižovať spotrebu pohonných hmôt a elektriny. Centrálne plánovaná ekonomika sa potom prvýkrát za takmer 25 rokov prepadla do recesie.

„Základným predpokladom (plánu na rok 2018) je splnenie cieľov produktivity a služieb prostredníctvom výkonnosti a zníženia nákladov na úroveň nižšiu ako v roku 2017,“ napísal denník s odvolaním sa na správu, ktorú pre radu ministrov pripravil minister hospodárstva Ricardo Cabrisas.

Kvôli prudkému prepadu cien ropy v roku 2014 Venezuela obmedzila dodávky dotovaného paliva na Kubu aj platby za odborné služby, ako je napríklad lekárska starostlivosť, ktoré získava od Kuby. Aj ďalší spojenci ťažiaci ropu, Angola a Alžírsko, majú problémy s nedostatkom hotovosti, aby mohli platiť za služby, ktoré získavajú od Kuby.

Na Kube síce prekvitá cestovný ruch, ani tento rast ale zatiaľ nestačí na to, aby aby odvrátili problémy s dostatkom tvrdej meny. Kuba nezverejňuje aktuálne informácie o svojom dlhu, platobnej bilancii a bežnom účte. Kubánsky prezident Raúl Castro pred rokom pripustil, že krajina má nedostatok hotovosti a v decembri dodal, že má problémy s platbami dodávateľom a poďakoval sa im za trpezlivosť.

Castro tiež uviedol, že ekonomika vlani klesla o jedno percento. V predchádzajúcich štyroch rokoch podľa neho rástla v priemere o tri percentá.

Tento mesiac sa na Kube objavil relatívne mierny nedostatok plynu. Tento rok sú tiež nepravidelné dodávky dovážaného spotrebného tovaru.

Diplomati a zahraniční podnikatelia uvádzajú, že niektorí partneri zo spoločných podnikov majú problémy s repatriáciou ziskov, pretože štátne banky majú málo hotovosti na odoslanie do zahraničia.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Kuba