Odklad štatutárov neposúril. Polovica z nich ešte nemá občiansky s čipom

Štatutári firiem dostali polrok navyše na to, aby si vybavili občiansky preukaz s čipom. Termín sa kràti, ale štatutári sa na úrady nehrnú.

20.04.2017 13:34
debata (5)

Takmer polovica štatutárov spoločností zapísaných v obchodnom registri stále nemá vybavený alebo aktivovaný elektronický občiansky preukaz s čipom. Od 1. júla pritom s nimi začne štát komunikovať elektronicky cez štátne schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk. Bez aktivovaného občianskeho preukazu s čipom nie je možné sa do schránky dostať a teda nie je možná ani elektronická komunikácia. Upozorňuje na to rezort vnútra.

„Ak štatutár teda nemá občiansky preukaz s bezpečnostným osobným kódom, k rozhodnutiam, ktoré mu úrady doručia po 1. júli do schránky, sa nedostane,“ informuje tlačový odbor kancelárie ministra vnútra s tým, že rezort na to štatutárov pravidelne upozorňuje aj listami či SMS správami. Na vybavenie občianskych preukazov im tak zostáva ešte 11 týždňov.

„Vyzývame štatutárov, aby neodkladali vybavenie dokladu. O občiansky preukaz, či jeho aktiváciu možno požiadať na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov v SR, pričom podľa sledovaných dát vás v súčasnosti vybavia rýchlejšie na oddeleniach dokladov, ktoré nie sú situované vo veľkých klientskych centrách,“ konštatuje ministerstvo.

Rezort vnútra aktuálne eviduje takmer 112 tisíc štatutárov s aktivovaným bezpečnostným kódom, ktorí sú teda pripravení komunikovať so štátom elektronicky. Predstavuje to 52 % zo všetkých štatutárov spoločností zapísaných v obchodnom registri. Elektronický občiansky preukaz tak ešte stále nemá, alebo ho nemá aktivovaný, až takmer 103 tis. štatutárov, čo je 48 %. Z toho vyše 32 tis. elektronický občiansky preukaz má, ale nemajú ho aktivovaný. Zvyšných viac ako 70 tis. štatutárov občiansky preukaz s bezpečnostným kódom nemá vôbec.

Ministerstvo na štatutárov apeluje aj v súvislosti s blížiacim sa letným obdobím, kedy tradične rastie nápor na oddeleniach dokladov aj v súvislosti s vybavovaním si cestovných dokladov pred dovolenkami. „Priemerný čas čakania na podanie žiadosti o vybavenie občianskeho preukazu je 29 minút, teda o 7 minút viac ako týždne predtým. Ľudia si totiž začínajú pred letnou sezónou vybavovať cestovné doklady a návštevnosť oddelení dokladov stúpa,“ dodáva tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #občiansky preukaz #e-Government #štatutár