Strach za hranicami plní domáce hotely

Neistá bezpečnostná situácia v mnohých prímorských štátoch praje dovolenkovaniu na Slovensku. Domáce hotely, kúpele či chaty sa na leto rýchlo plnia, keďže ľudia nechcú riskovať.

19.04.2017 07:00
debata (17)

Už vlani faktor strachu z terorizmu znamenal, že na Slovensku dovolenkovalo za celý rok okolo päť miliónov ľudí, čo bol medziročný nárast až o 16 percent. Tento rok sa zatiaľ zdá, že situácia sa zopakuje.

Hotelieri sa spoliehajú aj na to, že s poklesom nezamestnanosti si dovolenku dopraje viac ľudí a pomôcť môže napríklad aj aktuálne posilňovanie českej koruny a návrat dovolenkárov z Česka.

Najväčší záujem je o Liptov, Tatry či Oravu, ktoré ponúkajú turistiku, ale aj kúpanie či zimné športy. Ak si ľudia zvolia more, idú do Chorvátska. Na voľakedy preferované pláže v Turecku či Egypte, kde sú služby v pomere k cenám na vyššej úrovni ako v tuzemsku, Slováci pre výbuchy zanevreli.

Vojaci hliadkujú v uliciach Káhiry. Útoky... Foto: SITA/AP, Nariman El-Mofty
egypt, kahira, tank Vojaci hliadkujú v uliciach Káhiry. Útoky islamistov na kostoly zrejme pripravia Egypt o časť príjmov z cestovného ruchu.

Možné útoky na pláže a dovolenkové destinácie

Teroristi naháňajú za hranicami strach. V marci to bol Londýn, Káhira. V apríli Petrohrad, Štokholm. V Sýrii a na Ukrajine zúri vojna. Bezpečnostná analytička Monika Masariková predpokladá, že aj v priebehu tohto roka sú pravdepodobné bezpečnostné incidenty. „Je možné očakávať teroristické útoky zo strany organizácie Islamský štát, ale aj zo strany takzvaných osamelých vlkov, teda prívržencov tohto hnutia,“ hovorí.

Očakávam rovnaký záujem o dovolenkovanie na Slovensku, ako bol v roku 2016.
Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr

Cieliť budú hlavne na miesta, kde sa zhromažďuje väčší počet obyvateľov, dodáva. Môže tak podľa nej opäť ísť o útoky na pláže či letiská populárnych turistických destinácií. Rizikovejšie vidí napríklad Turecko, Egypt, Tunisko. „Útoky ale budú pokračovať aj v priamo v srdci Európy,“ hovorí. S príchodom leta sa ľahkým terčom teroristov môžu stať aj letné festivaly a koncerty, dodáva.

Paríž zmenil cestovateľské správanie

Celkovo ekonomický rast v Európe však zatiaľ pred voľbami vo Francúzsku či v Nemecku ohrozujú skôr populisti ako teroristi. „Pokiaľ v Európe alebo v USA nedopadne ruská raketa, tak sa nemusíme ničoho báť. Ekonomicky stále ťaháme za ten dlhší koniec povrazu. Vojensky a mocensky je to však iná vec. Takže pokiaľ nevypukne skutočná vojna, ekonomicky by sme mali ustáť všetko,“ hovorí uznávaný český ekonóm František Bostl.

Prvýkrát si mnohí ľudia reálne uvedomili hrozbu terorizmu v roku 2015 po útoku na redakciu magazínu Charlie Hebdo a klub Bataclan v Paríži. Vlani nasledoval Brusel, Nice, Berlín. Útoky mali priamy vplyv na turizmus.

„Po útokoch na francúzske hlavné mesto sa cestovateľské správanie Slovákov zmenilo a vo všeobecnosti klesol záujem o cestovanie do populárnych európskych metropol,“ hovorí Patrik Vas z Pelikantravel­.com. Tesne po útokoch v Paríži klesol podľa neho záujem takmer o tretinu. K bežným číslam sa predaje leteniek vrátili až po vyše mesiaci, dodáva.

Turecko padá

Útoky v Bruseli, naopak, na predaj leteniek nezatlačili. Brusel totiž patrí medzi tradičné biznis destinácie. Celkovo však podľa neho platí, že teroristické útoky negatívne ovplyvňujú záujem o cestovanie lietadlom. Odradia pritom hlavne tých, čo lietajú menej, dodáva.

Terorizmus a nepokoje zmenili už viacero dovolenkových jednotiek na prepadáky. Po Tunisku a Egypte sa pre nepokoje a teroristické útoky prepadlo Turecko, ktoré susedí so Sýriou.

Bezpečnostná situácia sa tu zhoršila v roku 2015. Pričom bombové útoky tu vlani boli už pravidelne sa opakujúcou realitou. Istanbul sa naposledy pod výbuchmi otriasal na Silvestra. Ešte pred tromi rokmi vyzeralo všetko inak a krajina patrila medzi topdestinácie. Neistota sa zvýšila aj po tom, čo sa do vojny v Sýrii nedávno zapojili USA. Bola to odveta za použitie chemických zbraní.

Aj z dôvodu teroristických hrozieb by zvýšený záujem o dovolenku na Slovensku z vlaňajška mal pokračovať aj v tomto roku. „Očakávam rovnaký záujem o dovolenkovanie na Slovensku, ako bol v roku 2016,“ hovorí prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Domácim destináciám vlani nedominovali len slovenskí turisti, ale aj návštevníci zo susedných krajín. Pripúšťa však, že Slováci radi cestujú k moru a prvé predaje letných pobytov naznačujú predsa len rast záujmu o Egypt či Turecko. No nejde podľa neho o počty, ktoré by vlaňajší trend výrazne ovplyvnili.

Plnia sa chaty v malebných regiónoch

Svoju chatu v Hodruši známu ako Kamenná chalupa má už na túto sezónu s výnimkou pár termínov Branislav Zelenay z Hlohovca obsadenú. Záujem bol podľa neho rovnaký ako vlani. Problém nemáva, ani keď mu niekto odriekne – veľmi rýchlo nájde náhradníkov. „Záujem o dovolenky na Slovensku rastie aj pre bezpečnostnú situáciu vo svete. Ľudia sa boja ísť do Egypta alebo do Turecka s malými deťmi,“ hovorí. Turistov lákajú podľa neho aj zlepšujúce sa služby.

Sám patril k veľkým cestovateľom, no v posledných dvoch-troch rokoch zistil, že na Slovensku si oddýchne najlepšie. Zvyčajne vycestuje s rodinou raz ročne, cestovania sa nebojí. „Oveľa viac ľudí ako pri teroristických útokoch zahynie na cestách a jazdiť preto neprestaneme,“ hovorí.

Na nedostatok záujmu sa nesťažuje ani generálna riaditeľka golfového rezortu vo Veľkej Lomnici Sylvia Hrušková. „Podľa prvých troch mesiacov by mala návštevnosť stúpať približne o päť percent medziročne,“ hovorí. Majú dokonca aj termíny, ktoré sú už úplne plné a pravidelne sa vracajúcu klientelu. Očakáva preto podobné čísla ako vlani.

Za bezpečné je považované Chorvátsko

Záujem o ubytovanie na Slovensku je tak ako po minulé roky veľký. „Ľudia si uvedomujú, že kvalitné ubytovanie je potrebné rezervovať s veľkým časovým predstihom, a preto je pri mnohých objektoch leto už kompletne obsadené,“ hovorí manažér portálu Ubytko.sk Peter Kacera. O záujme rozhoduje kvalita ubytovania a cena. Niektoré objekty sú podľa neho obsadené na dlhé obdobie vopred, iné bojujú o klientov prostredníctvom rôznych zliav.

Slovensko je podľa neho považované za bezpečnú krajinu, čo ťahá záujem o dovolenky u nás hore. Dokazuje to aj rastúci počet dovolenkárov zo zahraničia, dodáva, najpočetnejší sú českí susedia.

„Nedávne uvoľnenie kurzu českej koruny by mohlo počet turistov z tejto krajiny ešte zvýšiť,“ myslí si. Tohtoročná sezóna bude lepšia ako tá minuloročná, predpovedá Pavol Paradeiser z portálu Ubytovanie na Slovensku. „Za marec sme zaznamenali nárast rezervácií pobytov o 13 percent oproti minulému roku,“ hovorí.

Od začiatku roka hľadá podľa neho dovolenku na Slovensku o 15 percent viac domácich ako vlani. Vidí za tým práve hrozby terorizmu v typických letných destináciách v zahraničí. Nie je podľa neho veľmi kam ísť. „V podstate jedna z mála bezpečných lokalít pre Slovákov je Chorvátsko,“ dodáva.

Čísla podobné rekordnému vlaňajšku očakáva aj Martin Brunovský z portálu Limba, ktorý ponúka ubytovanie na Slovensku aj v zahraničí. „Záujem o dovolenku na Slovensku je veľmi vysoký medzi domácimi, ale aj zahraničnými turistami,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Slovensko #bezpečnostná situácia