USA neoznačili žiadneho partnera za manipulátora s menou

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa neoznačila vo svojej pravidelnej správe o menových praktikách žiadneho z hlavných obchodných partnerov za manipulátora s kurzom meny.

15.04.2017 12:37
debata (7)

Trump pritom vo svojej predvolebnej kampani sľúbil, že akonáhle nastúpi do úradu, označí za manipulátora s menou Čínu.

Správa ministerstva financií ponechala Čínu na monitorovacom zozname kvôli nezvyčajne vysokému obchodnému prebytku so Spojenými štátmi. Na zozname je aj ďalších päť obchodných partnerov – Japonsko, Južná Kórea, Taiwan, Nemecko a Švajčiarsko, napísali agentúry AP a Reuters.

Trump už v stredu v rozhovore s denníkom The Wall Street Journal uviedol, že Čína za manipulátora označená nebude. Zmenu svojho postoja podľa denníka zdôvodnil tým, že Čína už niekoľko mesiacov s kurzom svojej meny manipulovala a že označenie krajiny za menového manipulátora by mohlo ohroziť jeho rozhovory s Pekingom ohľadom riešenia situácie okolo Severnej Kórey.

Trump počas svojej volebnej kampane obviňoval Čínu, že oslabovaním svojej meny „kradne“ americká pracovné miesta. Ministerstvo financií vo svojej správe uvádza, že Peking predtým intervenoval na devízovom trhu, aby znížil hodnotu domácej meny, a zaistil tak exportérom konkurenčnú výhodu. Zároveň však upozorňuje, že v poslednej dobe je cieľ čínskych intervencií opačný, a to zabrániť prepadu domácej meny.

Ministerstvo podľa správy preskúma menové praktiky krajín na monitorovacom zoznamu a stretne sa s ich finančnými predstaviteľmi, aby zaistilo pokrok pri znižovaní ich prebytkov v obchodovaní s USA. „Základným prvkom stratégie tejto vlády je zabezpečiť, aby americkí pracovníci a podniky mali rovnaké podmienky v medzinárodnej konkurencii,“ uviedol minister financií Steven Mnuchin.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mená