Ceny v marci boli o jedno percento vyššie ako pred rokom

Spotrebiteľské ceny boli v marci medziročne vyššie o 1 %. V porovnaní s februárom sa tak inflácia mierne spomalila o 0,1 percentuálneho bodu.

13.04.2017 10:34
debata

V marci minulého roka pritom ešte ceny klesali o 0,5 %. V priemere za prvý štvrťrok tohto roka tak priemerná inflácia dosiahla 0,9 %. Na medzimesačnej báze sa v marci oproti februáru ceny znížili o 0,1 %, kým mesiac predtým rástli o 0,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V medziročnom porovnaní vzrástli najmä ceny v doprave o 6,2 %, ceny alkoholických nápojov a tabaku o 3,2 % a ceny v zdravotníctve o 3 %. Zdraželi aj reštaurácie a hotely o 2 %, potraviny a nealkoholické nápoje a vzdelávanie zhodne o 1,9 %, rekreácia a kultúra o 1,3 %, rozličné tovary a služby o 1,1 % a pošty a spoje o 0,4 %. Klesli ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 1,8 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,4 %, odevov a obuvi o 0,1 %.

Medzimesačne klesli ceny v zdravotníctve o 1,6 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,6 %, dopravy o 0,4 % a nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domácnosti o 0,2 %. V marci oproti februáru sa naopak zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,9 %, odevov a obuvi o 0,3 %, rekreácie a kultúry o 0,2 % a za reštaurácie a hotely o 0,1 %. Na februárovej úrovni zostali ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá, pošty a spoje, vzdelávanie a rozličné tovary a služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v marci dosiahla 1,7 %, kým vo februári predstavovala 1,9 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v marci 1,5 %, kým vo februári bola na úrovni 1,5 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v marci na úrovni mínus 0,1 %, čistá inflácia bola nulová.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia