Uber čelí nevôli taxikárov v celej Európe

Nová forma dopravy vo veľkomestách pripomínajúca taxislužby budí v Európe medzi taxikármi aj naďalej vlnu nevôle.

12.04.2017 07:00
protest taxikarov, uber, taxi Foto: ,
Taxikári včera protestovali pred bratislavským magistrátom proti pochybným aplikáciám.
debata (42)

Americký Uber čelí v Taliansku súdnemu zákazu používania jeho aplikácií. Na Slovensku proti vodičom jazdiacim často v neoznačených autách a niekedy aj bez platných licencií protestujú taxikári.

Taliansky súd počas minulotýždňového piatku zakázal používanie aplikácie spoločnosti Uber v krajine. Stalo sa tak po tom, čo alternatívnu taxislužbu zažalovali štandardní taxikári. Podľa nich vodiči jazdiaci pre Uber predstavujú nekalú konkurenciu. Súd tiež zakázal Uberu v Taliansku propagovať jeho služby.

Americká spoločnosť oznámila, že rozhodnutie súdu ju šokovalo a odvolá sa. Podľa jej slov súd rozhodol na základe zákona, ktorý má viac ako dve desiatky rokov a v súčasnosti nezodpovedá aktuálny potrebám. Rozhodnutiu súdu predchádzala séria protestov zo strany taxikárov. Na Slovensku Uber pôsobí v Bratislave od roku 2015. Ide o aplikáciu, vďaka ktorej si záujemca o jazdu dokáže privolať vodiča s autom a odviezť sa na požadovanú adresu. Cestujúci dopredu pozná približný odhad cestovného. Automobily však nie sú označené ako taxíky. Uber sa bráni tým, že ide o zdieľanie jázd, nie o taxislužbu.

Včera v Bratislave prebiehal ďalší z protestov miestnych taxikárov proti danej službe. Vodiči jazdiaci pre Uber totiž nepoužívajú taxametre a v niektorých prípadoch nemajú platné ani licencie, ktoré sú potrebné na prevádzkovanie taxislužieb.

„V rámci kontroly boli niektorým osobám uložené opatrenia smerujúce k dodržiavaniu zákonných povinností, proti čomu ale mnohé namietali,“ povedala hovorkyňa Ústredného inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Danuša Krkošová. Vodičom hrozí pokuta až do výšky 66¤400 eur. SOI však nemôže zakázať alebo obmedziť činnosť aplikácie.

"Podobné protesty i nedávne útoky malej skupiny vodičov taxislužieb iba zvýrazňujú fakt, že alternatívy ako Uber sú medzi ľuďmi čoraz populárnejšie,“ povedala hovorkyňa Uberu Miroslava Jozová. Ministerstvo dopravy trvá na tom, že vodiči spoločnosti Uber musia spĺňať rovnaké náležitosti ako taxikári. Na kontrolu vozidiel Uber sa pripravuje aj samotná Bratislava. "Autá Uberu nie sú označené ako taxi, preto ich mestská polícia nemôže kontrolovať. Hlavné mesto pripravuje v spolupráci s mestskou políciou postup riešenia vzniknutej situácie s ohľadom na platnú legislatívu s cieľom zabezpečiť kontrolu vodičov Uberu,“ povedala Zuzana Onufer, hovorkyňa hlavného mesta.

Používanie aplikácie Uber je často lacnejšie ako jazda štandardným taxíkom. Kým minimálne cestovné sa v rámci taxislužieb pohybuje na úrovni štyroch eur, minimálne cestovné Uberu dosahuje dve eurá. Niektorí taxikári v Bratislave sa však pridali na stranu aplikácie. Okrem vykonávania jázd v rámci štandardnej taxislužby totiž vozia ľudí aj prostredníctvom aplikácie Uber.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Uber