Tesla sa stala najhodnotnejšou americkou automobilkou

Výrobca elektromobilov Tesla Inc. sa v pondelok stal najhodnotnejšou automobilkou v Spojených štátoch, keď v trhovej kapitalizácii prekonal americkú spoločnosť General Motors (GM).

11.04.2017 07:43
debata (8)

Akcie spoločnosti uzavreli na novom rekorde a trhová kapitalizácia Tesly dosiahla 50,887 miliardy dolárov. Trhová kapitalizácia GM, ktorá vyrába oveľa viac áut, dosiahla 50,886 miliardy USD, napísala agentúra Reuters.

Akcie Tesly posilnili v pondelok o 3,26 percenta a uzavreli na rekordnej cene 312,39 dolára. Spoločnosti pomohlo priaznivé odporúčanie analytikov. Za posledný mesiac akcie firmy vzrástli o 35 percent, pretože investori stavajú na to, že generálny riaditeľ Elon Musk spôsobí revolúciu v automobilovom a energetickom priemysle.

Trhová kapitalizácia Tesly teraz zodpovedá zhruba 102 000 USD na každé auto, ktoré plánuje vyrobiť v roku 2018, alebo 667 000 USD na každé predané auto v minulom roku. Trhová kapitalizácia GM pre porovnanie zodpovedá zhruba 5000 USD na jedno auto predané v minulom roku. Fanúšikovia Tesly veria, že jej hodnota je rozumná na základe dlhodobých očakávaní jej rastu. Upozorňujú tiež na príležitosti, ktoré vznikli Tesle po minuloročnej akvizícii stratového výrobcu solárnych panelov SolarCity a z nového závodu na batérie, ktorého cieľom je znížiť výrobné náklady.

„Dokonca aj so všetkými rizikami si myslíme, že ‚rastoví‘ investori si nemôžu dovoliť ignorovať tieto akcie,“ napísal analytik Piper Jaffray Alexander Pottera v správe, v ktorej tiež zlepšil hodnotenie akcií firmy na „lepší výkon ako trh“ z „neutrálny“.

Skeptici sa domnievajú, že rastové ciele Tesly nie sú reálne a že je rizikové, keď prekonala GM, Ford a ďalších výrobcov s veľkými finančnými zdrojmi, ktorí zvyšujú ponuku vlastných elektrických vozidiel.

Tesla v prvom štvrťroku dodala zákazníkom rekordných 25 000 vozidiel. Odbyt sa tak medziročne zvýšil o 69 percent, zatiaľ čo v predchádzajúcom kvartáli o deväť percent klesol. Údaje signalizujú, že firma je na ceste k splneniu svojho plánu pre prvý polrok. Firma tento rok plánuje začať výrobu nového vozidla Model 3 a do roku 2018 zvýšiť výrobu na 500 000 vozidi­el ročne.

Vlani Tesla predala 76 230 vozidiel a zaostala tak za svojím plánom predať 80 000 vozidiel. GM vlani predala zhruba desať miliónov vozidiel a Ford 6,7 milióna.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #General Motors #Tesla Motors