Ku kolektívnemu vyjednávaniu majú výhrady odbory aj firmy

Hospodárska a sociálna rada SR v pondelok nedosiahla zhodu na návrhu novely zákona o kolektívnom vyjednávaní. Ako po rokovaní tripartity uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, k novele zákona, ktorá má upraviť podmienky rozširovania záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) na ďalších zamestnávateľov, mali výhrady zástupcovia zamestnávateľov, aj odborári.

10.04.2017 13:21
debata

O ich pripomienkach chce minister práce rokovať ešte tento týždeň. "Nevidím problém, aby sme nedospeli k dohode,“ povedal Richter. Ak sa podľa neho zamestnávatelia s odborármi dohodnú, vláda bude ich spoločnú dohodu akceptovať.

Ako uviedol viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Ľuboš Sirota, tripartita diskutovala o tom, či sa novelou zákona len odstránia nedostatky, ktoré pôvodnej novele zákona vyčítal Ústavný súd SR, alebo sa prijme novela zákona, s ktorou budú viac spokojní aj zamestnávatelia. Podľa neho totiž stále bude existovať situácia, že aj zamestnávatelia s minimálnym počtom zamestnancov nastavia pri rozširovaní KZVS pravidlá pre všetkých ostatných zamestnávateľov v odvetví. RÚZ preto požaduje, aby rozširovaná KZVS pokrývala viac ako 50 % z celkového počtu zamestnancov v danom odvetví.

Ďalšiu pripomienku má RÚZ k veľkosti firiem, na ktoré sa má záväznosť KZVS rozširovať. Nad rámec navrhovanej novely požaduje, aby sa rozšírenie záväznosti KZVS nevzťahovalo na zamestnávateľa, ktorý zamestnáva menej ako 50 zamestnancov, a nie na pôvodne uzákonenú hranicu menej ako 20 zamestnancov. O tomto návrhu by mali zamestnávatelia s odborári rokovať ešte tento týždeň. "Očakávame, že v rámci rokovaní by sme hľadali kompromis s odborármi,“ povedal Sirota.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka poukázal na to, že záväznosť KZVS by sa mala rozširovať na zamestnávateľa len s jeho súhlasom. Takýto návrh však podľa neho zrejme akceptovaný nebude, a preto novela zákona pôjde na rokovanie vlády s rozporom s AZZZ.

Výhrady k novele zákona majú aj odborári. Podľa viceprezidentky Konfederácie odborových zväzov SR Moniky Uhlerovej odborári trvajú na tom, že reprezentatívnou by mala byť aj tá KZVS, ktorá bola uzatvorená pre odvetvie alebo jeho časť v prípade, ak pre toto odvetvie nebola uzatvorená žiadna iná KZVS, s ktorou by bolo možné reprezentatívnu KZVS porovnať. "Dúfam, že tento týždeň dospejeme ku konsenzu, aby novela išla na ďalšie legislatívne konanie bez rozporov s Konfederáciou odborových zväzov,“ dodala.

Legislatíva, ktorá možní rozširovať záväznosť kolek­tívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia, by sa mala opäť začať uplatňovať od začiatku septembra tohto roka. Navrhovaná novela zákona reaguje na nález Ústavného súdu SR z marca minulého roka, podľa ktorého bola pôvodná novela zákona o rozširovaní záväznosti KZVS protiústavná.

Ústavnému súdu SR sa nepáčilo, že pri tzv. fakultatívnej extenzii rezort práce a sociálnych vecí podľa vlastnej úvahy môže, ale aj nemusí rozhodnúť o extenzii KZVS. "Vo väzbe na predmetný nález navrhovaná právna úprava nemá fakultatívnu povahu,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Podľa navrhovanej novely zákona majú mať zmluvné strany KZVS právo oznámiť, že uzatvorili reprezentatívnu KZVS, ktorá má mať účinky aj na iných zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia, v ktorom je reprezentatívna.

"V nadväznosti na to, ak sú splnené podmienky reprezentatívnosti, ministerstvo oznámi uzatvorenie reprezentatív­nej kolektívnej zmlu­vy v Zbierke zákonov SR,“ objasňuje ministerstvo práce. Na to, aby sa k splneniu podmienok reprezentatívnosti mohli vyjadriť aj reprezentatívne združenia zamestnávateľov a zamestnancov, ministerstvo zriadi tripartitnú komisiu, ktorej môžu tieto združenia predložiť svoje stanovisko.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Odbory #kolektívne vyjednávanie