Moody's zlepšila výhľad ratingu Slovenska na pozitívny

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zmenila výhľad hodnotenia úverovej spoľahlivosti Slovenska zo stabilného na pozitívny, rating dlhodobých záväzkov krajiny ponechala na úrovni A2. Informovalo o tom ministerstvo financií.

07.04.2017 23:03
debata (10)

Zmenu výhľadu, po ktorej by v budúcnosti mohlo nasledovať aj zlepšenie ratingu, agentúra zdôvodnila očakávaným rýchlym tempom rastu slovenskej ekonomiky v najbližších troch rokoch a poklesom podielu verejného dlhu na výkone hospodárstva.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek.

Moody's očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa v roku 2019 zvýši o štyri percentá, a to vďaka rastúcemu objemu investícií, rastúcej výrobnej kapacite v automobilovom priemysle a tiež s ohľadom na zvyšujúcu sa kúpnu silu.

Ratingová agentúra predpokladá, že vyrovnaný rozpočet verejných financií krajina dosiahne v roku 2020. Kabinet premiéra Roberta Fica počíta s naplnením tohto cieľa o rok skôr.

„Hodnotenie Moody's je odmenou nielen pre nás, ktorí reprezentujeme a staráme sa o verejné financie, ale aj pre celý súkromný biznis, pretože je potrebné si uvedomiť, že rating ovplyvňuje cenu peňazí, výšku úrokov aj pre našich súkromných investorov, pre naše továrne a pre všetkých tých, ktorí dávajú ľuďom prácu,“ uviedol v reakcii minister financií Peter Kažimír.

Konkurenčná ratingová agentúra Standard & Poor's v januári potvrdila slovenský rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Rovnaké hodnotenie potom vo februári potvrdila krajine aj agentúra Fitch Ratings.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko #eurozóna #Moody's