Tunelovať firmy bude ťažšie

Zrušenie skrachovanej spoločnosti do dvoch týždňov bez starostí s vyplatením dlhov. Takúto službu dnes na webe ponúkajú skrachovaným podnikateľom desiatky "šikovných“ právnikov. Pre dieru v zákone sa totiž dá skrachovaná spoločnosť takmer okamžite zlúčiť s inou firmou a výsledkom takejto fúzie je kopa nesplatených dlhov. Ministerstvo spravodlivosti plánuje tieto nekalé praktiky ukončiť novelou Obchodného zákonníka.

09.04.2017 15:00
Lucia Žitňanská Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata (11)

„Reagujeme tak na účelové zlučovanie firiem. Zdá sa, že toto sa v poslednej dobe stalo populárnym a jednoduchým spôsobom zbavenia sa spoločnosti. Najmä v prípadoch, kedy nie je spoločnosť schopná splatiť svoje záväzky a uspokojiť veriteľov,“ povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most – Híd).

V budúcnosti sa vôbec nebudú môcť zlučovať spoločnosti v likvidácii a konkurze. Ostatné firmy sa budú môcť zlučovať aj po novele Obchodného zákonníka, ale len v prípade, ak sa zrealizovaním fúzie nedostanú do krachu.

„Ak bude mať firma záujem kúpiť podnik v problémoch, môže tak urobiť, ale musí to mať odobrené správou audítora. V nej potvrdí, že zlúčenie nebude pre firmu znamenať záporné základné imanie. Audítor sa v prípade účelovej zmeny či manipulácie s údajmi vystaví nielen deputačnému riziku, ale aj možnému postihu v podobe straty licencie,“ dodala Žitňanská. V praxi tak pôjde o podobný koncept ako v protischránkovom zákone, kde zodpovednosť za správnosť údajov zapísaných v registri partnerov verejného sektora majú takzvané oprávnené osoby.

Novela Obchodného zákonníka tiež sprísni pravidlá pre fungovanie štatutárov firiem. Napríklad nepodanie včasného návrhu na vyhlásenie konkurzu firmy má byť trestným činom. V praxi totiž vedenie mnohých firiem najprv z podniku dostane všetok majetok a až potom vyhlási konkurz.

Veritelia tak prichádzajú o peniaze a štát im preto chce dať možnosť požiadať súd o takzvanú diskvalifikáciu štatutára. Ak sa tak stane, diskvalifikovaný štatutár musí z vlastných peňazí uspokojiť tie pohľadávky veriteľov, ktoré nedokázal uspokojiť konkurz.

Zároveň najbližších päť rokov nebude môcť v žiadnej inej firme zastávať pozíciu štatutára. Štatutári môžu byť diskvalifikovaní aj za odmietnutie spolupráce s daňovými úradmi, exekútormi a so správcom konkurznej podstaty.

Navrhované zmeny Obchodného zákonníka proti tunelovaniu firiem

  • Novela Obchodného zákonníka obmedzí nesplatenie dlhov pomocou zlúčenia viacerých firiem
  • Po novom sa nebudú môcť zlučovať firmy v likvidácii a konkurze
  • Podnikateľ bude môcť kúpiť krachujúci podnik len v prípade, ak to jeho pôvodnej firme neprinesie záporné základné imanie
  • Kúpu krachujúcich podnikov musí odobriť nezávislý audítor
  • Audítor príde o licenciu, ak zlúčením viacerých firiem vznikne záporné základné imanie
  • Nepodanie včasného návrhu na vyhlásenie konkurzu firmy bude trestným činom
  • Veritelia, ktorým nepodaním včasného návrhu na konkurz vznikne škoda, môžu súd požiadať o diskvalifikáciu štatutára
  • Diskvalifikovaný štatutár musí z vlastných peňazí uspokojiť nesplatené dlhy veriteľov a zároveň nemôže byť až päť rokov štatutárom v žiadnej spoločnosti
  • Štatutár môže byť diskvalifikovaný aj v prípade, ak odmietne spolupracovať s daňovým úradom, exekútorom a so správcom konkurznej podstaty
  • Štatutár sa svojich povinnosti nezbaví ani v prípade zániku funkcie
  • Za záväzky firmy budú svojím majetkom ručiť nielen štatutári, ale aj ich majitelia
  • Trestným činom bude aj dosadzovanie bielych koní do krachujúcich firiem

ZDROJ: Ministerstvo spravodlivosti SR

Svojich povinností sa štatutár nezbaví ani zánikom funkcie. „Nemôže sa stať, že firma ostane bez štatutára. Buď bude v lehote ustanovený nový štatutár, alebo posledný štatutár bude povinný podať návrh na konkurz. V opačnom prípade poruší svoje povinnosti, čo môže opätovne viesť k diskvalifikácii štatutára,“ priblížila Žitňanská.

Veľké zmeny čakajú aj na spoločníkov firiem. „Ak spoločník využije firmu na získanie benefitu, pričom zhorší vymáhateľnosť pohľadávky veriteľa, bude ručiť za záväzky spoločnosti,“ uzavrela Žitňanská. Aktuálne celým svojím majetkom za prípadné dlhy firmy ručia len štatutári.

Majitelia firiem tak dnes môžu beztrestne vytiahnuť z podniku celý majetok a veritelia si nesplatené dlhy môžu nárokovať len u štatutárov. Štatutárom je najčastejšie takzvaný biely kôň, ktorému reálne veritelia aj tak nemajú čo zobrať, keďže v praxi ide často o bezdomovca. V budúcnosti má byť trestným činom aj takéto najímanie bieleho koňa.

„Samozrejme, my podporujeme všetky zmeny smerujúce k eliminácií protiprávneho a podvodného konania firiem. Takže s ideou zákona súhlasíme a ku konkrétnym detailom sa budeme vedieť vyjadriť po preštudovaní paragrafového znenia novely Obchodného zákonníka,“ povedal Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov. Navrhované zmeny z dielne ministerstva spravodlivosti by mali začať platiť od 1. októbra 2017 v prípade, ak ich schváli parlament.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #tunelovanie #Most-Híd #Lucia Žitňanská