Britom rastú životné náklady, polovica plánuje šetriť

Takmer polovica britských domácností plánuje obmedzovať výdavky, reagujú tak hlavne na rast životných nákladov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu finančnej skupiny Scottish Friendly.

05.04.2017 11:01
debata (8)

Infláciu v Británii tlačia nahor rastúce ceny energií a prepad kurzu libry po minuloročnom referende o vystúpení Británie z Európskej únie.

Znižovanie výdavkov podľa prieskumu chystá 46 percent domácností. Rastúce životné náklady za dôvod označila viac ako polovica z nich. Výsledky prieskumu sú podľa agentúry Reuters ďalším dôkazom, že spotrebitelia v Británii pociťujú negatívne dôsledky rastúcich cien.

Vo februári sa spotrebiteľské ceny v Británii podľa štatistického úradu medziročne zvýšili o 2,3 percenta. Inflácia sa tak zrýchlila z januárových 1,8 percenta a dostala sa na najvyššiu úroveň od septembra 2013. Ceny potravín vo februári stúpli o 0,3 percenta, vykázali tak prvý medziročný vzostup za viac ako dva a pol roka.

V marci sa podľa prieskumu Združenia britských maloobchodníkov (BRC) ceny potravín zvýšili o jedno percento, čo je najprudšie tempo za viac ako tri roky. „Tlak na disponibilný príjem domácností sa v priebehu roka bude zvyšovať,“ uviedla šéfka BRC Helen Dickinsonová.

Briti sa vlani v júni v referende vyslovili pre odchod svojej krajiny z EÚ. Odhlasovanie takzvaného brexitu ale zatiaľ nemalo výraznejší vplyv na rast britskej ekonomiky. V minulom štvrtom štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) Británie zvýšil o 0,7 percenta, čo bolo najprudšie tempo za posledný rok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit