Dôchodcovia sú pre Ukrajinu drahí, Kyjev sľubuje MMF reformu penzií

Ukrajinský kabinet sľubuje Medzinárodnému menovému fondu (MMF), že kľúčovú penzijnú reformu zavedie do januára.

05.04.2017 07:40
debata (43)

Plánované ekonomické reformy na Ukrajine ohrozuje vnútropolitická situácia, tvrdí Medzinárodný menový fond (MMF). Varovanie prichádza o deň neskôr, keď fond krajine uvoľnil ďalšiu jednu miliardu dolárov z celkovo prisľúbených 17,5 miliardy dolárov finančnej pomoci, upozorňuje agentúra Reuters.

Na Ukrajine je rok pri moci vláda premiéra Volodymyra Hrojsmana, ktorá nemá v parlamente dostatok hlasov na presadenie penzijnej a poľnohospodárskej reformy. Kabinet žiada veriteľa o väčšiu trpezlivosť a sľubuje, že kľúčovú penzijnú reformu zavedie do januára budúceho roka.

Ukrajina je jednou z európskych krajín, ktoré na dôchodky vynakladajú najviac hrubého domáceho produktu (HDP). Zároveň patrí ukrajinský priemerný dôchodok k najnižším v Európe, dôchodca má priemerne 2 doláre na deň, uvádza MMF. Počet dôchodcov a platcov do systému je vyrovnaný, mnohí sa navyše bránia doň prispievať. Deficit dôchodkového účtu tak MMF odhaduje na šesť percent HDP.

MMF pôžičky podmienil hospodárskymi reformami. Podľa fondu ale ich zavádzanie brzdí fakt, že vládnuca koalícia má v parlamente len tesnú väčšinu. Reformy majú navyše svojich odporcov medzi početnými vplyvnými záujmovými skupinami, upozorňuje MMF.

Kyjev má tento rok dostať ďalšie štyri splátky pôžičky, celkovo 4,5 miliardy USD. Vrátane terajšej splátky Ukrajina doteraz dostala 8,38 miliardy dolárov z celkom 17,5 miliardy USD schválených v marci 2015.

Pondelková platba bola oneskorená, pretože fond vyhodnocoval, aký dopad na ekonomiku bude mať nedávne rozhodnutie Kyjeva zablokovať nákladnú dopravu na východ krajiny. Ten ovládajú separatisti. MMF teraz predpokladá, že ukrajinská ekonomika porastie dvojpercentným tempom, upravil tak smerom nadol svoj skorší odhad 2,9 percenta.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina