Europoslanci sú za odškodnenie Európanov v emisnej afére

Európsky parlament sa v utorok vyslovil za prísnejšie pravidlá emisných kontrol automobilov a pre odškodnenie podvedených majiteľov áut.

04.04.2017 15:07
debata (6)

Správa z vyšetrovania emisného škandálu automobilky Volkswagen (VW), ktorú europoslanci v utorok schválili na svojom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu, je tiež kritická voči Európskej komisii a členským krajinám za ich pomalý postup, pretože niekoľko rokov vedeli o veľkých rozdieloch v meraní emisií oxidov dusíka v laboratórnych a skutočných podmienkach na cestách.

Medzi kľúčové odporúčania, pre ktoré europoslanci hlasovali, je okrem iného to, aby EÚ veľmi rýchlo prijala potrebné nariadenia o emisných kontrolách v skutočných podmienkach a aby tvorba emisných nariadení v rámci efektívnejšej prípravy pripadla pod právomoc jediného eurokomisára.

Súčasťou zoznamu odporúčaní je aj výzva, aby sa majitelia áut dočkali od výrobcov finančného odškodnenia a aby Európska komisia navrhla pravidlá pre spoločný únijný systém odškodňovania, čo by posilnilo ochranu spotrebiteľov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie #europoslanci