Chemici na Slovensku naďalej profitujú z rastu automobiliek

Chemické odvetvia, ktoré sú naviazané na automobilky, aj napriek dvojpercentnému celkovému poklesu tržieb pokračujú v stabilnom rozvoji.

03.04.2017 13:10
debata

Celkové tržby slovenských chemických a farmaceutických firiem dosiahli v minulom roku podľa údajov štatistického úradu 9,1 miliardy eur, v predchádzajúcom roku to bolo 9,3 miliardy eur. Najviac sa darilo odvetviu výrobkov z gumy a plastu, ktorého tržby narástli o 11 %, z toho tržby pododvetvia gumy sa zvýšili o 14 % a plastov o 8 %. Darilo sa aj náterovým a umelým látkam. Informoval o tom prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR (ZCHFP) Roman Karlubík.

„Kým za nárastom tržieb v menovaných odvetviach stojí zvýšenie výroby áut na Slovensku, ostatné pododvetvia čo sa týka tržieb stagnovali, alebo klesli. Najvýraznejší pokles tržieb je pri farmaceutických výrobkoch a prípravkoch a to o 13 % a v odvetví rafinovaných ropných produktoch o 14 %,“ zhodnotil Karlubík. Za poklesom týchto tržieb vidí najmä pokles cien ropy, ktorý sa prejavil aj v jednotkových cenách nadväzujúcich produktov.

Slovenská chémia a farmácia od roku 2013 zaznamenáva klesajúci trend tržieb. „Poukazuje to na dôsledky prepadu cien ropy, nerovnomerný vývoj vo vnútri slovenskej chémie, rastúce daňové a odvodové zaťaženie a na štrukturálne rozdielny vývoj jednotlivých odvetví. Zo zahraničných vplyvov je negatívny pokles cien ropy a jej produktov, tlak čínskeho chemického priemyslu a sprísňujúca sa legislatíva v EÚ,“ skonštatoval Karlubík.

ZCHFP zaznamenal v minulom roku rast počtu zamestnancov v odvetví o päť percent. Dôvodom je podľa chemikov príliv nových spoločností na Slovensko. Zvýšenie zamestnanosti sa odrazilo aj na zvýšení priemernej mzdy, v porovnaní s rokom 2015 sa zvýšila o štyri percentá. Chemické a farmaceutické podniky zamestnávajú v priemere 150 pracovníkov. V minulom roku zamestnávali chemické podniky na Slovensku spolu 42 680 osôb, pričom ich priemerná mzda sa pohybovala na úrovni 1 167 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #chémia