Rakúsko podá žalobu na nemecké mýto

Voči spoplatneniu nemeckých diaľnic pre osobné autá podá Rakúsko žalobu na Súdny dvor Európskej únie. Oznámil to v piatok minister dopravy Jörg Leichtfried, informovala agentúra APA. Nemecké "mýto pre cudzincov" je podľa neho diskriminačné. Český premiér Bohuslav Sobotka už skôr uviedol, že by sa k chystanej žalobe mohlo Česko pripojiť, ak pre to budú dostatočné argumenty.

31.03.2017 13:46
debata (15)

Mýtu pre osobné automobily na nemeckých diaľniciach v piatok dala zelenú Spolková rada, ktorá zastupuje záujmy jednotlivých nemeckých spolkových krajín. Napriek výhradám niektorých z nich totiž nakoniec nevyužili právo podať námietku. Mýto, ktoré už minulý týždeň schválil Spolkový snem, sa má začať vyberať v roku 2019.

Plán kritizuje mnoho európskych štátov, najmä tých, ktoré s Nemeckom susedia. Na ich čelo sa od začiatku postavilo Rakúsko.

„Považujem toto mýto za diskriminačné a nezlučiteľné s právom EÚ,“ uviedol v piatok Leichtfried. Presný termín podania žaloby na Súdny dvor EÚ zatiaľ neoznámil. Podľa neho musí najprv Európska komisia formálne prerušiť konanie o porušení zmluvy s Nemeckom. Následne bude možné žalobu podať, povedal člen rakúskej vlády.

Rakúsky kancelár Christian Kern podľa Leichtfrieda o mýte už telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a informoval ju o ďalšom právnom postupe Viedne.

Leichtfried v piatok vo vyhlásení kritizoval tiež Európsku komisiu. „Postup Európskej komisie je škandalózny,“ povedal. Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt už na konci minulého roka dosiahol s Európskou komisiou v spore o mýto kompromis.

Šéf českej vlády Sobotka minulý týždeň uviedol, že Česko by sa mohlo k rakúskej žalobe pripojiť, ak pre to budú dostatočné argumenty. Minister dopravy Dan Ťok vtedy povedal, že chce počkať na analýzu pravidiel nemeckého mýta.

Schválený návrh mýtneho počíta s tým, že nemecké diaľničné poplatky budú de facto platiť len zahraniční vodiči. Majitelia áut registrovaných v Nemecku mýto síce tiež uhradia, neskôr sa im ale o zaplatenú čiastku zníži daň z motorových vozidiel; majitelia najekologickejších áut s veľmi nízkymi emisiami získajú dokonca väčšiu úľavu, než koľko zaplatia na poplatkoch.

Nemecko je poslednou veľkou európskou krajinou, ktorá doteraz nespoplatnila svoje diaľnice pre osobné autá. Majitelia nákladných vozidiel mýto platia už niekoľko rokov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #diaľnice #Mýto