Európsky súdny dvor potvrdil právoplatnosť sankcií voči Rusku

Ekonomické sankcie Európskej únie voči ruským firmám v súvislosti s ukrajinskou krízou sú podľa rozhodnutia Európskeho súdneho dvora (ECJ) právoplatné.

28.03.2017 12:17
debata (12)

ECJ tak v utorok rozhodol po tom, ako ruská ropná a plynárenská spoločnosť Rosnefť platnosť sankcií napadla na britskom súde. Rosnefť chce anulovať rozhodnutie lídrov EÚ z júla 2014 o obmedzení niektorých finančných transakcií po tom, ako Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym. 

Európsky súdny dvor sídliaci v Luxemburgu vo svojom utorkovom rozhodnutí uviedol, že „reštriktívne opatrenia“ prijaté v reakcii na krízu na Ukrajine voči niektorým ruským firmám, vrátane spoločnosti Rosnefť, sú „právoplatné“.

Právny zástupca ropnej spoločnosti Lode van den Hende v rozhovore s agentúrou Reuters vyhlásil, že je rozhodnutím súdu sklamaný.

„Môžem tiež konštatovať, že čo sa týka sankcií, je to krok späť v súdnej ochrane v EÚ, pretože podľa súdu len skutočnosť, že spoločnosť je z časti v rukách štátu stačí na to, aby sa stala terčom sankcií,“ povedal. Podľa názoru súdu bolo právo Rosnefti podnikať narušené priamo úmerne prísnosti sankcií uvalených na celú krajinu.

Rosnefť rozhodnutie označila za protiprávne, neopodstatnené a spolitizované. Trvá na tom, že sa nedopustila ničoho nezákonného a že jej podnikanie, a to aj na Ukrajine, nemá s ukrajinskou krízou nič spoločné.

V rozsudku súd konštatoval, že má právomoc o týchto otázkach rozhodovať a že neexistuje žiadna skutočnosť, ktorá by mohla ovplyvniť platnosť rozhodnutia. Dohoda o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a Ruskom prijatiu opatrenia nebráni, uvádza sa vo vyhlásení súdu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rosnefť #Európsky súdny dvor