Trumpove fiasko s Obamacare oslabuje dolár

Piatkový neúspech pri presadzovaní novej zdravotnej reformy prezidenta Donalda Trumpa spôsobil, že americký dolár v pondelok na devízových trhoch oslaboval. Dostal sa najnižšie od novembra. Investori sú nervózni, či sa Trumpovi a jeho tímu podarí presadiť ďalšie zámery, ktoré mu vlani pomohli vyhrať voľby.

28.03.2017 08:10
debata (8)

Dolárový index, ktorý meria výkon doláru ku košu šiestich hlavných svetových mien, okolo 17:00 SELČ odpisoval 0,4 percenta na 99,01 bodu. K euru dolár strácal asi 0,8 percenta na 1,0891 USD a k japonskému jenu vykazoval pokles o 0,8 percenta na 110,40 JPY. Kurz eura voči jenu zostal takmer bez zmeny okolo 120,20 JPY.

Neúspech pri presadzovaní plánov v oblasti zdravotnej starostlivosti je citeľnú ranou tak pre prezidenta, ako aj pre špičky Republikánskej strany, pre ktorých počas minuloročnej kampane pred prezidentskými voľbami bola reforma zdravotného poistenia prioritou. Navyše, rátalo sa, že strana využije svoju početnú prevahu v Snemovni reprezentantov, čo sa ale nestalo.

Investori sa podľa analytikov obávajú o osud ďalších reforiem. Dolár pritom na začiatku tohto roka posilňoval hlavne vďaka očakávanej reforme daní a zvýšeniu rozpočtových výdavkov, poznamenala agentúra Reuters.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dolár #Donald Trump