Doprava cez Strečno sa v apríli spomalí

Ešte jeden víkend bude musieť byť na 32 hodín úplne uzavretá cesta medzi Žilinou a Vrútkami. Od budúceho mesiaca bude sanácia hradného brala pokračovať aj cez pracovné dni počas bežnej premávky na tejto frekventovanej ceste.

27.03.2017 14:00
strečno, cesta, žilina, vrútky, doprava Foto: ,
Cesta popod Strečno bude uzavretá ešte jeden víkend, potom sa vodiči musia pripraviť na dopravné obmedzenia aj cez pracovné dni.
debata (6)

Cesta sa už nebude uzatvárať, no vodiči sa musia na niekoľko týždňov pripraviť na dopravné obmedzenia. V tom lepšom prípade sa pod skalným masívom bude pri zníženej rýchlosti prechádzať v dvoch zúžených pruhoch.

Odkedy presne sa v apríli začnú obmedzenia pod Strečnom aj počas pracovných dní, zatiaľ pracovná skupina, ktorá rieši sanáciu brala, nezverejnila. Pôvodne mal byť k dispozícii len jeden jazdný pruh, cez ktorý mali autá jazdiť striedavo podľa semaforov. Pravdepodobnejšie riešenie je však, že sa bude jazdiť v dvoch zúžených pruhoch (cca 3 metre), aby bola zachovaná obojsmerná premávka. Toto opatrenie by malo byť v úseku pod hradom Strečno. „Pôjde o 40-metrový úsek s rýchlosťou zníženou na 30 km/h. Toto je pravdepodobné riešenie, ktoré je však ešte momentálne v štádiu administratívnej prípravy,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Žiline Michal Lavrík.

Aj keď sa vodiči musia pripraviť na spomalenie dopravy a aj to, že sa pri Žiline zdržia v kolónach, riešenie s dvoma užšími pruhmi je určite lepšie ako čakanie na semaforoch, keby ostal prejazdný len jeden jazdný pruh. „Aj keď tam bude znížená rýchlosť, z pohľadu plynulosti a priepustnosti to je určite lepšie riešenie,“ povedal šéf žilinského Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Pracovníci budú pokračovať v sanačných prácach, ktoré sa trochu menia, nakoľko po odstránení vegetácie a odkrytí skál sa v masíve objavili iné a rozsiahlejšie poškodenia, ako boli zistené pri prieskume. „Po očistení, po odstránení vegetácie a teraz v jarnom období, keď sa masív uvoľnil tými rozmrazovacími cyklami, tak tam prišlo k ďalším zmenám,“ povedal Branislav Prelovský zo spoločnosti Arcadis CZ, ktorá robí na sanácii Strečna. V ďalšej etape sa bude robiť aj sanácia skalného previsu v spodnej časti masívu. Pracovná skupina zatiaľ uvádza, že termín – koniec júna – by mal byť dodržaný. Podľa pôvodných plánov mala byť sanácia ukončená v máji, no termín sa predĺžil o jeden mesiac, pretože práce počas zimy pribrzdilo a posunulo počasie. Práce na sanácii Strečna sa začali 12. novembra a pred Vianocami, po 18. decembri, boli prerušené zhruba na dva mesiace.

Ak by sa práce predĺžili a dopravné obmedzenie vo dvoch zúžených pruhoch a s rýchlosťou zníženou na tridsiatku by pokračovalo aj cez letné prázdniny, výrazne by to skomplikovalo dopravnú situáciu na frekventovanej ceste, kde v dovolenkovom období stúpa intenzita dopravy o 15 percent. „V prípade, že by nebol dodržaný termín koniec júna, by to bol dosť veľký problém, nakoľko intenzita dopravy v letných mesiacoch v dovolenkovom období stúpa a potom by tam mohli vznikať väčšie kongescie, zápchy aj dopravné problémy,“ upozornil Palčák.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Žilina #cesta #Strečno #Vrútky