Koľko stojí pivo? Bankári hľadajú náhradu za Londýn

Ak by finančníci vyberali náhradu za Londýn len podľa ceny piva, zvolili by si možno aj Bratislavu. Pol litra čapovaného piva sa v Bratislave stále bez problémov dá zohnať pod tri eurá, na rozdiel od iných miest. V hre sú však aj ďalšie kritériá a do úvahy tak prichádzajú iné mestá ako metropola Slovenska.

25.03.2017 08:00
londýn, pub, banky, brexit, veľká británia Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Napríklad ak by sa bankári presunuli z Londýna do Luxemburska, pivo po práci by ich vyšlo o takmer dve eurá lacnejšie. Pri priemernom obedovom menu by si tam však priplatili aj o päť eur viac, no nižšie náklady by mali na prenájom bytu a menej by platili aj samotné banky za prenájom kancelárskych priestorov v porovnaní s hlavným mestom Veľkej Británie.

Podľa štúdie bruselského think-tanku Bruegel by sa mali londýnski bankári zo súčasného londýnskeho City sťahovať najmä do Frankfurtu, ale aj do Dublinu, Amsterdamu, Luxemburska a Paríža. Na začiatku by sa podľa Bruegelu malo z Londýna presunúť až 30-tisíc pracovných miest vo finančnom sektore. Veľkým operáciám na finančnom trhu Európskej únie by mali po brexite dominovať americké a švajčiarske investičné banky.

Spomedzi spomínaných miest je podľa Reuters z hľadiska nákladov na bývanie najlacnejší Frankfurt, najdrahší je aktuálne Londýn. V najlacnejšom prenájme kancelárskych priestorov zase dominuje Amsterdam a opäť raz je najdrahší Londýn.

Podľa analýzy poradenskej spoločnosti Ernst & Young by len Londýn po brexite mohol stratiť až 83-tisíc pracovných miest v priebehu nasledujúcich siedmich rokov. Strata pracovných miest by navyše mohla spustiť dominový efekt, ktorý by toto číslo mohol vyhnať až na 232-tisíc. Navyše hrozí, že Briti prídu o prístup na 500-miliónový jednotný európsky trh. Napríklad tento týždeň americká banka Goldman Sachs vyhlásila, že ešte pred samotným brexitom presunie stovky pracovných miest z Londýna. Rovnako uvažujú aj banky JPMorgan Chase, HSBC Holdings, Bank of America, Citigroup či Deutsche bank.

Spracovanie žiadosti o novú licenciu a jej získanie trvá dva roky, preto sa s týmto krokom začali viaceré banky ponáhľať. Britská premiérka Theresa Mayová plánuje oficiálne spustiť dvojročný proces vystúpenia krajiny z EÚ už 29. marca.

Brexitová dilema bánk sídliacich v Londýne

Európa bude mať možno onedlho nové finančné centrum. Zo súčasného londýnskeho City sa postupne sťahujú veľké medzinárodné banky, ktoré sa už pripravujú na odchod Veľkej Británie z Európskej únie. Podľa najnovšej štúdie bruselského think-tanku Bruegel by sa mali sťahovať najmä do Frankfurtu, ale aj do Dublinu, Amsterdamu a Paríža. Výber nového miesta je však pre ne náročný.

dane Londýn Amsterdam Dublin Frankfurt Luxembursko Paríž
Korporátna daň 20 % 25 % 12,5 % 20,5 % 27,1 % 33,3 %
Daň z príjmu fyzických osôb (maximum) 45 % 52 % 48 % 45 % 40 % 49 %
bývanie Londýn Amsterdam Dublin Frankfurt Luxembursko Paríž
pol litra piva 5,79 eura 4,61 eura 5,91 eura 3,43 eur 4,09 eura 7 eur
obedové menu 11 eur 12 eur 12 eur 12 eur 16 eur 15 eur
mesačný nájom (cca 84 m2) 2 732 eur 1 856 eur 1 840 eur 1 544 eur 2 023 eur 2 590 eur
poradie v hodnotení životných nákladov (od najvyšších) 17. 64. 47. 88. 59. 44.
poradie v hodnotení kvality života (od najlepšej) 39. 11. 33. 7. 19. 37.
kancelárske priestory Londýn Amsterdam Dublin Frankfurt Luxembursko Paríž
miera obsadenosti kancelárskych priestorov 6,9 % 11,1 % 7 % 9,1 % 5,4 % 6,8 %
ročné výdavky na prenájom (za m2) 1¤319 eur (centrálny Londýn) 365 eur 646 eur 462 eur 576 eur 770 eur
finančný sektor Londýn Amsterdam Dublin Frankfurt Luxembursko Paríž
počet zamestnancov 400¤000 44¤000 23¤000 75¤000 45¤300 147¤000
veľkosť bankového sektora 10,7 bil. dolárov 2,8 bil. dolárov 0,6 bil. dolárov 7,7 bil. dolárov 0,8 bil. dolárov 7,5 bil. dolárov

Zdroj: REUTERS

Vlani bolo v Londýne 730-tisíc ľudí zamestnaných vo finančnom sektore na pracovných miestach spojených financiami, z toho bolo 144-tisíc miest v bankovníctve. Finančný sektor tvorí viac ako desatinu britského hrubého domáceho produktu. Londýn je aktuálne domovom pre viac ako 250 svetových bánk. Brexit si podľa predreferendových prieskumov londýnskeho City neprialo 84 percent vysokých predstaviteľov britského finančného priemyslu. Až 94 percent z nich oceňovalo, že je Británia súčasťou jednotného trhu, a chceli, aby v ňom zostala. Proti brexitu hlasovalo 59,9 percenta Londýnčanov, čo je 2,26 milióna ľudí.

Podľa štúdie kolínskeho Inštitútu pre hospodársky výskum IW by bol najideálnejším novým finančným centrom Európy Frankfurt nad Mohanom. „Paríž sa môže prezentovať ako sídlo Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), Luxembursko má nízke dane a Dublin angličtinu,“ uvádza sa v štúdii. Frankfurt však ponúka ešte viac. Nemecko prišlo nedávno s návrhom na zjednodušenie podmienok prepúšťania bankárov s nadpriemernými príjmami. Cieľom zmeny nastavenia nemeckého pracovného trhu je, aby sa práve Nemecko stalo novým európskym finančným centrom. Už v súčasnosti v krajine sídli sedem z desiatich najväčších svetových bánk. Podľa nedávneho prieskumu Boston Consulting Group sa vyslovilo najviac londýnskych bankárov za presun práve do Frankfurtu.

„Frankfurt je na jednej strane finančným centrom najsilnejšej ekonomiky únie a na druhej aj domovom Európskej centrálnej banky (ECB),“ tvrdí štúdia IW. Mesto je takisto ľahko dostupné, keďže sa na jeho území nachádza jedno z najväčších európskych letísk a ponúka aj vysokú kvalitu života vrátane dobrej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosti. Nemecké finančné a bankové centrum má na rozdiel od svojich súperov väčší počet voľných kancelárskych priestorov a nájomné v týchto priestoroch je oproti mnohým iným mestám nižšie.

Napríklad francúzska vláda vlani spustila vo Veľkej Británii kampaň, cez ktorú chce nalákať firmy najmä z Londýna, aby sa v obave z negatívnych dosahov brexitu presťahovali radšej do Paríža. Prvé plagáty sa objavili na najväčšom britskom letisku Heathrow v Londýne a londýnskej stanici železničnej linky Eurostar. „Unavuje vás hmla? Skúste žaby! Zvoľte Paríž La Défense,“ bolo na plagátoch. La Défense je obchodná štvrť na severozápadnom predmestí Paríža. Podľa predstaviteľov štvrti La Défense má reklamná kampaň poukázať na atraktivitu Paríža, ktorý ponúka relatívne nízke nájmy a dobre fungujúcu verejnú dopravu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Londýn #Brexit #bankári