Novozélanďania sa hnevajú na Apple, desať rokov im neplatí dane

Americkú spoločnosť Apple čaká na Novom Zélande vyšetrovanie. Napriek miliardovému obratu tam totiž najmenej desať rokov nezaplatila daň z príjmu.

23.03.2017 16:49
debata (4)

Napísal to vo štvrtok spravodajský server BBC, ktorý sa odvoláva na zistenia denníka New Zealand Herald. Novozélandská pobočka spoločnosti Apple zaplatila od roku 2007 na daniach v prepočte 26 miliónov USD v Austrálii, kde je registrovaná jej materská firma. Podľa spoločnosti Apple je všetko legálne, pretože obe krajiny majú dohodu, že dane sa platia len v jednej z nich.

Apple je najväčší platca daní na svete, dodržiava zákony a platia dane z každého príjmu v každej krajine, kde pôsobí, napísala americká spoločnosť novozélandskému denníku. Svoj obrat na Novom Zélande od roku 2007 vyčíslila na 4,2 miliardy USD.

Postup Apple kritizovalo množstvo politikov. James Shaw zo Strany zelených v rozhovore s novozélandským denníkom vyhlásil, že je neuveriteľné, ako je firma schopná vykĺznuť z platenia daní.

„Vyzerá to, že ich daňové oddelenie je v inováciách lepšie ako ich návrhári,“ povedal. Server BBC napísal, že podľa niektorých odborníkov je daňová prax Applu čudná, pretože v Austrálii je zdanenie vyššie ako na Novom Zélande.

Oslovení novozélandskí odborníci označili správanie spoločnosti Apple síce za legálne, ale nemorálne. Nový Zéland pred časom oznámil, že chce posilniť daňové zákony. Nové opatrenia majú prispieť práve k tomu, aby tam nadnárodné firmy zdaňovali zisky, ktoré vznikajú z predaja na Novom Zélande.

Spoločnosť Apple je pre daňové praktiky v posledných rokoch vyšetrovaná vo viacerých krajinách sveta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Nový Zéland