Slovenský lízingový trh dosiahol nový rekord od krízy

Lízingový trh na Slovensku vlani dosiahol nový rekord od roku 2008. Firmy združené v asociácii leasingových firiem uzavreli obchody za takmer 2,4 miliardy eur, čo je medziročný nárast o 6,3 percenta. Uviedol to predseda asociácie Pavol Bojanovský.

22.03.2017 17:15
debata

„Stále sa nedostávame na predkrízovú úroveň, keď lízingový sektor dosiahol hodnotu 2,7 miliardy eur. Vlani dosiahol najvýraznejší rast lízing osobných automobilov, ktorý má najväčší podiel na lízingu,“ uviedol Bojanovský.

Lízingové firmy vlani profitovali z vyššieho predaja automobilov na Slovensku. Po poklese čerpanie peňazí z európskych fondov však znížili financovanie nákupu strojov a zariadení.

Asociácia očakáva, že objem obchodov leasingových firiem porastie jednociferným tempom aj v tomto roku, okrem iného vďaka priaznivému vývoju slovenskej ekonomiky a hospodárstva európskych krajín. Na predkrízovú úroveň by sa slovenský lízingový trh podľa Bojanovského mohol dostať až v najbližších rokoch. Podiel slovenských lízingových firiem združených v asociácii na leasingovom trhu v krajine dosahuje 99 percent.

Dominantným zákazníkom slovenských lízingových firiem je podnikateľský sektor, ktorého podiel na minuloročnom obrate lízingových spoločností stúpol na 88 percent. Z hľadiska štruktúry obchodov klesol na dlhodobé minimum lízing nehnuteľností, čo podľa asociácie súvisí s tým, že táto forma už nie je daňovo zvýhodnená.

debata chyba
Viac na túto tému: #lízing