Nechceme podporiť svoj export oslabením meny, tvrdia Číňania

Čína neplánuje podporiť svoj export znehodnocovaním meny a výmenný kurz čínskeho jüanu (CNY) udrží na stabilnej úrovni. Vyhlásil to v stredu čínsky premiér Li Kche-čchiang. Čínu za údajné manipulácie s výmenným kurzom jüanu opakovane kritizoval americký prezident Donald Trump.

15.03.2017 10:31
debata

Premiér uviedol, že Peking bude pokračovať v liberalizácii mechanizmu, ktorý určuje výmenný kurz čínskej meny. Peking už rozšíril pásmo, v ktorom sa môže výmenný kurz jüanu pohybovať na dennej báze, pokračuje však v pravidelných intervenciách na devízových trhoch.

Čínska centrálna banka v snahe zabrzdiť odlev kapitálu investuje do stabilizácie meny každý mesiac desiatky miliárd dolárov. Devízové rezervy krajiny aj v dôsledku intervencií centrálnej banky ku koncu februára klesli na čosi viac ako 3 bilióny USD z rekordných 4 biliónov USD v roku 2014. Tlak na jüan sa môže vystupňovať, pokiaľ bude centrálna banka v USA v súlade so všeobecnými očakávaniami pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb. To by podporilo dopyt po dlhopisoch americkej vlády a iných finančných aktívach, čo by mohlo viesť k ďalšiemu odlevu kapitálu z Číny. 

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jüan