Amazon dá prácu najmä ženám

Americký internetový obchod Amazon pripravuje pri Seredi výstavbu najväčšieho a najmodernejšieho centra reverznej logistiky v Európe. Prijme vyše tisíc ľudí. Pracovníci budú posudzovať stav produktov z európskych zásielok, ktoré nemohli byť doručené alebo boli do Amazonu vrátené. Nedostatku ľudí sa investor neobáva. Viceprezident amerického internetového obchodu pre európske aktivity Roy Perticucci tvrdí, že na Slovensku je stále dostatok pracovných síl. "V našich centrách reverznej logistiky zamestnávame minimálne 50 percent žien," povedal Perticucci v rozhovore pre denník Pravda.

14.03.2017 14:00
Amazon, Sered Foto:
Takto bude vyzerať nové logistické centrum spoločnosti Amazon pri Seredi.
debata (12)

Prečo sa Amazon rozhodol práve pre Sereď a neumiestnil logistické centrum na východ Slovenska? Je blízkosť Bratislavy a priame diaľničné napojenie natoľko dôležité?
Vždy dôkladne vyberáme miesta, kam budeme investovať a je pre nás dôležité, aby nás miestna komunita prijala. V prvom rade je pre nás dôležitý dostatok potenciálnej pracovnej sily. Naše investície sú veľké, a preto je našou snahou ich potenciál čo najviac zužitkovať. To samozrejme nejde bez transparentnej legislatívy a povolení na výstavbu či možnosti neobmedzenej prevádzky. Tretím dôležitým faktorom je infraštruktúra, a teda bezproblémová dostupnosť našich logistických centier. Teší nás, že sme to všetko našli v Seredi.

Viceprezident Amazonu Roy Perticucci. Foto: Amazon
Roy Perticucci Viceprezident Amazonu Roy Perticucci.
Prečo je pre Amazon Slovensko zaujímavé? Investícia do logistického centra nadväzuje na úspešné pôsobenie Amazonu v Bratislave, kde už teraz v kanceláriách zamestnávame 850 ľudí. Tiež sme veľmi vďační za podporu zo strany slovenskej vlády a úradov. Sme rýchlo rastúca spoločnosť a je skvelé, že sme dokázali zrealizovať našu investíciu na Slovensku tak rýchlo.

Koľko ľudí Amazon prijme do logistického centra v tomto roku?
Amazon plánuje vytvoriť viac ako 1¤000 pracovných miest v priebehu nasledujúcich troch rokov v logistickom centre pri Seredi. Naďalej budeme prijímať nových ľudí aj do kancelárií v Bratislave.

Kedy sa naplno začalo s nábormi? Pociťuje spoločnosť nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily?
Amazon už začal s náborom viacerých odborných pozícií od vedúcich prevádzky a inžinierov cez personalistov, účtovníkov či IT odborníkov. Vytvoríme aj viacero pozícii pre absolventov. Našou úlohou bude zabezpečiť, aby sa Amazon stal prvou voľbou pre záujemcov o prácu v regióne. Amazon je skvelé miesto pre prácu a ponúka veľmi atraktívne balíky výhod a viacero možností kariérneho rastu. Nemyslím si, že by mal byť problém nájsť správnych ľudí.

Zamestnancov s akou kvalifikáciou bude logistické centrum potrebovať v najväčšej miere?
Hľadáme ľudí s analytickým myslením, s rôznym odborným zázemím a rôznou expertízou. Je dôležité, aby mali chuť sa stále zlepšovať.

Bude Amazon potrebovať aj ľudí z okolitých automobiliek?
Na základe našich princípov zamestnávame tých najlepších. Vždy budeme hľadať tých najtalentovanejších kandidátov do našich tímov. Sme si vedomí talentu, ktorý je na Slovensku, a veríme, že si mnohí Slováci vyberú za zamestnávateľa Amazon.

Aké percento žien Amazon v logistickom centre v Seredi zamestná?
V našich centrách reverznej logistiky zamestnávame minimálne 50 percent žien.

Budú mať muži a ženy rovnakú mzdu?
Samozrejme.

Plánuje sa Amazon zapojiť do duálneho vzdelávania? Ak áno, s ktorými školami bude spolupracovať?
V priebehu najbližších mesiacov budeme uzatvárať partnerstvá s najlepšími univerzitami na Slovensku a pozývať talentovaných absolventov do našich manažérskych programov.

Akými benefitmi chcete zamestnancov prilákať? Aký bude priemerný plat v logistickom centre v Seredi?
Všetci zamestnanci pracujúci v Seredi budú mať atraktívne platové podmienky, zaujímavý balík zamestnaneckých benefitov a možnosti kariérneho rastu vrátane inovatívneho programu Career Choice, ktorý novým zamestnancom uhrádza v rámci štyroch rokov až 95 % ročných výdavkov na vzdelanie. Zároveň každý rok upravujeme mzdy tak, aby boli naďalej atraktívne.

Aký v súčasnosti ponúka Amazon priemerný plat v Bratislave?
Nezverejňujeme výšky na platov na žiadnej úrovni. Môžem vás však ubezpečiť, že zamestnanci Amazonu budú mať atraktívne mzdy.

Čo bude so zamestnancami v Bratislave? Budú sa presúvať do Serede?
Nie, budeme pokračovať v nábore zamestnancov do kancelárií v Bratislave a súčasne aj do logistického centra v Seredi.

Koľko podobných centier reverznej logistiky má Amazon v Európe?
V Európe máme viac než 15 centier reverznej logistiky, pričom Sereď je najväčšie a najmodernejšie.

Plánujete v budúcnosti rozširovať svoje aktivity na Slovensku?
Postupne, ako sa rozrastáme, investujeme v mnohých krajinách. Len v priebehu ostatných mesiacov sme ohlásili viacero otvorení centier v Nemecku, vo Veľkej Británii, Francúzsku, v Taliansku, Poľsku a teraz aj na Slovensku. Naďalej však hľadáme vhodné miesta vo viacerých regiónoch Európy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #Amazon