Fitch potvrdila Nemecku špičkový rating

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Nemecku dllhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na úrovni AAA so stabilným výhľadom.

12.03.2017 13:30
debata (4)

Agentúra zároveň krajine potvrdila krátkodobý emisný rating v zahraničnej a domácej mene na stupni F1+, stropný rating na úrovni AAA a rating dlhodobých a krátkodobých nadriadených nezabezpečených záväzkov na úrovni AAA/F1+.

Rating na stupni AAA odzrkadľuje predovšetkým to, že Nemecko má diverzifikovanú ekonomiku, silné inštitúcie a históriu dobrého manažmentu verejného dlhu. Nemecký verejný dlh v roku 2016 na úrovni 68 % hrubého domáceho produktu (HDP) síce bol vyšší ako mediánová úroveň krajín s ratingom na stupni AAA, ktorá je 42 % HDP, ale jasne smeruje nadol. Verejný dlh Nemecka kulminoval v roku 2012 vo výške 79,9 % HDP, avšak plynule klesá a agentúra Fitch prognózuje, že v budúcom roku sa zníži na 62,6 % HDP.

Nemecká ekonomika v roku 2016 posilnila o 1,9 % po raste o 1,7 % v prechádzajúcom roku, pričom motorom jej rastu boli silnejšie spotrebiteľské výdavky a investície. Fitch predpovedá, že v tomto roku sa nemecký hrubý domáci produkt zväčší o 1,8 % a v budúcom roku posilní o 1,7 %.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Nemecko