Grécky rast bol vlani nulový

Grécka ekonomika vlani stagnovala, hodnota hrubého domáceho produktu (HDP) zostala na predvlaňajšej úrovni 184,5 miliardy eur).

08.03.2017 13:29
debata (1)

V stredajšej predbežnej správe za celý rok to oznámil grécky štatistický úrad Elst. Krajina tak zaznamenala horší výkon, než očakávali jej veritelia.

V predchádzajúcom roku ekonomika vykázala pokles o 0,2 percenta. V roku 2014 sa pritom po šiestich rokoch vymanila z recesie a mierne stúpla. Sľubné oživovanie ale na prelome rokov 2014 a 2015 podkopali nové politické otrasy, predčasné voľby a dlhotrvajúce rokovanie novej ľavicovej vlády s medzinárodnými veriteľmi.

Európska komisia vo februári odhadla, že za celý minulý rok grécka ekonomika vykázala rast o 0,3 percenta. Na tento rok očakáva Brusel v Grécku zrýchlenie tempa rastu na 2,7 percenta. Medzinárodný menový fond (MMF) odhadol vlaňajší rast na 0,4 percenta, tento týždeň ale boli zverejnené nepriaznivé spresnené údaje za posledný štvrťrok roka.

V pondelok Elst uviedol, že HDP klesol v štvrtom štvrťroku oproti predošlému kvartálu o 1,2 percenta a pokles vykázal aj v medziročnom porovnaní. Ekonomika tá zastavila rast z predošlého štvrťroku.

Od vypuknutia dlhovej krízy v roku 2010 sa grécka ekonomika prepadla už asi o štvrtinu. Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a v rámci dvoch záchranných programov dostalo od Európskej únie a MMF celkovo 240 miliárd eur. Aténam to ale k zotaveniu z krízy na rozdiel od ostatných krajín eura zasiahnutých dlhovou krízou nepomohlo a predvlani sa dohodli na treťom záchrannom programe v sume 86 miliárd eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #HDP