V Košiciach uzavreli kľúčovú križovatku

Dopravný kolaps v Košiciach sa nekonal. Aspoň zatiaľ. Kto predpokladal, že po uzavretí frekventovanej križovatky VSS vznikne v tejto časti mesta dopravný chaos, nemal celkom pravdu. Kolóny vo všetkých smeroch, najmä v časoch rannej a popoludňajšej špičky, nechýbali, Košičania to však prežili bez vážnejšej ujmy.

08.03.2017 14:00
debata

Povolenie na čiastočnú uzáveru v križovatke VSS vydalo Košičanom ministerstvo dopravy. Dôvodom je druhá etapa modernizácie električkových tratí, ktorej súčasťou je aj rekonštrukcia spomínanej križovatky. Predpokladaný termín ukončenia rekonštrukcie križovatky VSS je 31. júl 2017.

Rekonštrukcia križovatky má za následok čiastočnú uzáveru rýchlostnej cesty. Znamená to, že autá sa nedostanú z centra mesta po Južnej triede cez uzavretú križovatku VSS na Alejovú ulicu, na Sídlisko nad Jazerom ani do Barce. Autá aj verejná doprava musia dočasne využívať obchádzkové trasy.

„Dosiaľ sme nezaznamenali žiadne problémy v súvislosti s plynulosťou cestnej premávky, polícia vykonáva dohľad a apeluje na vodičov, aby zvýšili v týchto úsekoch pozornosť a všímali si zmeny v dopravnom značení,“ konštatovala krajská policajná hovorkyňa v Košiciach Jana Mésarová. Jedinou problémovou situáciou bola nehoda z pondelkového rá­na.

Mésarová pripomína, že na kľúčových dopravných uzloch budú vykonávať dopravní policajti dohľad a v prípade potreby riadiť premávku s cieľom zabezpečiť čo najlepšiu prejazdnosť kritických úsekov. „Nezaznamenali sme žiadne výrazné problémy či meškania alebo mimoriadne udalosti. Električky meškali v najhorších prípadoch do troch minút,“ zdôraznila Michaela Karaffová, hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice.

zväčšiť
web-mapa

Mnohí Košičania upozorňujú, že na budúci týždeň sa deti po jarných prázdninách na východe Slovenska vrátia do školských lavíc a potom doprava skolabuje. Jarné prázdniny vníma primátor ako prechodné obdobie. „Pretože premávka v meste nebude taká, ako počas bežných pracovných dní, takže všetci, ktorých sa budú týkať s uzáverou súvisiace zmeny v doprave, si na ne môžu zvykať v jednoduchších podmienkach,“ podotýka primátor Košíc Richard Raši.

Jedna z obchádzkových trás vedie aj cez účelovú komunikáciu okolo terminálu Letiska Košice s napojením na rýchlostnú cestu pri Pereši. Tú však nebude môcť využívať široká motoristická verejnosť. „Na základe odborného posudku možno konštatovať, že technický stav tejto komunikácie je nevyhovujúci a cesta nespĺňa šírkové technické parametre pre obojsmernú premávku,“ vysvetľuje marketingový manažér Letiska Košice Juraj Toth. Letisko však chcelo vyjsť v ústrety obyvateľom susedných mestských častí Barca a Šebastovce a súhlasilo s dočasným povolením na prejazd obmedzeného počtu áut.

Pre obyvateľov Barce a Šebastoviec vydalo letisko dvesto kusov povolení na prejazd týmto úsekom, ktoré si za poplatok 10 eur mohli vyzdvihnúť občania na miestnych úradoch. Letisko vysvetlilo spoplatnenie povolení tým, aby sa zabránilo ich zneužívaniu.

Starosta Barce Fantišek Krištof potvrdil, že záujem o povolenia u ľudí bol, ale zdôrazňuje, že situácia nie je vôbec taká dramatická, ako sa vykresľuje v médiách. Podľa neho sa kolóny áut vytvárajú na problémových úsekoch najmä v rannej špičke, no tie boli realitou aj v čase pred dočasnou uzáverou križovatky VSS.

Rekonštrukcia križovatky VSS v Košiciach je súčasťou druhej etapy modernizácie električkových tratí, ktorú v Košiciach začali ešte v novembri minulého roku. Križovatka VSS je jednou z ôsmich samostatných stavieb. Investorom projektu je mesto Košice, zhotoviteľom prác je spoločnosť Eurovia SK. Cena diela je takmer 90 miliónov eur s DPH. Projekt je spolufinancovaný z Operačného programu integrovaná infraštruktúra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Košice #VSS #križovatka