Trumpov tweet o znížení cien liekov oslabil akcie farmafiriem

Americké akcie v utorok opäť oslabili. Za ich poklesom boli predovšetkým farmaceutické spoločnosti, ktoré dostalo pod tlak vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa.

08.03.2017 08:25
debata

Ten na twitteri napísal, že pracuje na „novom systéme“, ktorý by znížil ceny liekov. Dolár mierne posilňoval vďaka vyhliadkam na marcové zvýšenie úrokových sadzieb v Spojených štátoch.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, v utorok prišiel o 0,14 percenta a uzavrel na 20 924,76 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 sa znížil o 0,29 percenta na 2368,38 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesol o 0,26 percenta na 5 833,93 bodu.

Čiastkový index zdravotníckych firiem v rámci S&P 500 sa prepadol o 0,7 percenta a index farmaceutických firiem NYSE Arca dokonca o 0,9 percenta. Príčinou boli tweety amerického prezidenta, že pracuje na znížení cien liekov, aj jeho podpora republikánskeho návrhu na zrušenie zdravotníckeho systému Obamacare.

Na devízovom trhu euro v závere obchodovania v New Yorku strácalo voči doláru 0,1 percenta na 1,0566 USD. „Rast dolára obmedzila neistota pred (piatkovou) správou o trhu práce,“ uviedol analytik Omer Esiner zo spoločnosti Commonwealth Foreign Exchange.

Zhruba 84 percent analytikov oslovených v ankete agentúry Reuters sa domnieva, že americká centrálna banka (Fed) na budúci týždeň na svojom zasadnutí prikročí k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump