Slovensko si polepšilo v hodnotení digitálneho vývoja a konkurencieschopnosti

Slovensko si polepšilo v hodnotení digitálneho vývoja a konkurencieschopnosti členských krajín Európskej únie.

03.03.2017 13:31
debata

„Podľa oficiálnej správy Európskej komisie Slovensko napreduje a dosahuje výrazný pokrok vo väčšine oblastí, s výnimkou pripojenia na internet a integrácie digitálnych technológií. Zreteľne sa rozšírilo využívanie mobilného širokopásmového pripojenia a zlepšili sa digitálne verejné služby,“ informoval v piatok Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

V roku 2017 Slovensko dosiahlo v celkovom skóre 0,46, pričom maximálna hodnota je 1, a posunulo sa o ďalšie dve miesta vyššie na 20. pozíciu v EÚ. V pilieri digitálnych verejných služieb sme vykázali ešte výraznejší posun, a to z 27. na 23. miesto a vo využívaní otvorených údajov sme zaznamenali medzi krajinami EÚ rast z 15. na 9. miesto.

Podľa zverejnených informácií sa počas uplynulého roka zvýšil počet slovenských občanov, ktorí používali internet na čítanie správ, počúvanie hudby, sledovanie filmov a televíznych programov, na telefonovanie alebo využívanie sociálnych médií. Slováci sú zároveň piaty najaktívnejší používatelia videohovorov a desiaty najaktívnejší online nakupujúci v Európe.

Európska komisia sleduje pokrok a úroveň rozvoja digitálnej konkurencieschop­nosti Európy v jednotlivých členských krajinách od roku 2015 meraním Indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI), ktorý využíva kombináciu 30 indikátorov v piatich hlavných pilieroch merania, a to v dostupnosti in­ternetového pripojenia, digitálnych zručnostiach, integrácie di­gitálnych technológií, využívania in­ternetu a digitálne verejných služieb.

„Relevantné kroky a následné presne cielené investície v oblasti rozvoja informatizácie spoločnosti prinášajú výsledky a pokrok,“ uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Podľa neho však treba intenzívnejšie pokračovať v práci.

Ako uviedol Pellegrini, 78 % všetkých občanov Slovenska používa internet a 55 % všetkých osôb má aspoň základné digitálne zručnosti. „Avšak naše podniky sú pri osvojovaní si digitálnych technológií na zlepšenie produktivity alebo predaja pomalé,“ upozornil podpredseda vlády s tým, že hoci v oblasti digitalizácie verejných služieb rýchlo napredujeme, na to, aby sme sa dostali medzi špičku Európy, musí naša verejná správa podstatne pridať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #konkurencieschopnosť