Na summite V4 podpíšu deklaráciu proti dvojakým potravinám

Summit premiérov krajín Visegrádskej štvorky (V4), ktorý inicioval predseda vlády SR Robert Fico pre dvojakú kvalitu potravín v rámci krajín Európskej únie (EÚ), sa uskutoční vo štvrtok 2. marca v poľskej Varšave.

01.03.2017 16:39
debata (2)

Predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska na spoločnom zasadnutí podpíšu spoločnú deklaráciu, v ktorej vyjadria nespokojnosť nad skutočnosťou, že tie isté výrobky zakúpené v dvoch rôznych členských štátoch EÚ môžu mať rozdielne zloženie.

Ako Fico minulý týždeň na brífingu informoval, cieľom stretnutia je vyzvať Európsku komisiu, aby v čo najkratšom čase prijala legislatívu, ktorá by zabránila nadnárodným spoločnostiam dovážať na trhy nových členských krajín rôzne kategórie potravín.

Slovensko zvolalo summit V4 po tom, čo Štátna veterinárna a potravinová správa  na vzorke 22 výrobkov zakúpených v Bratislave a v rakúskych obciach Hainburg a Kitsee laboratórnymi testami preukázala, že tie isté výrobky boli v Rakúsku kvalitnejšie ako tie, ktoré sa predávali na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky. 

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #V4