Komisia a ministri poľnohospodárstva EÚ by tak mohli rýchlo prísť s konkrétnymi návrhmi riešení. Sobotka o tom v pondelok informoval v tlačovej správe.
O chystanom summite kvôli rozdielnemu zloženiu potravín dodávaných na pulty obchodov v západnej a východnej Európe informoval v závere minulého týždňa premiér Robert Fico. Podľa Sobotku sa schôdzka predsedov vlád V4 v Poľsku uskutoční v najbližších dňoch.
O zvolanie mimoriadnej schôdzky požiadala Bratislava. Slovenské úrady minulý týždeň zverejnili výsledky laboratórnych testov potravín a uviedli, že nadnárodné potravinárske firmy na Slovensko často dodávajú menej kvalitné výrobky rovnakej značky ako na pulty obchodov v susednom Rakúsku. Sobotka uviedol, že Česko patrí ku krajinám, ktoré na problém dvojakej kvality potravín v EÚ upozorňujú.
Sobotka povedal, že je pre neho neprijateľná situácia, v ktorej sa občanom v jednom štáte ponúka v rovnakom balení rovnakej značky tovar v dramaticky inej kvalite. „Mala by byť len jedna kvalita v celej EÚ pre všetkých, a to tá najvyššia,“ uviedol.
Sobotka pripomenul, že Česko záležitosť riešilo s Európskou komisiou a tému otváralo aj na rade pre poľnohospodárstvo. „Podporil som iniciatívu premiéra Fica, aby V4 dôrazne upozornila na tento pretrvávajúci problém,“ uviedol.
Stretnutie premiérov V4 v Poľsku by sa malo konať v najbližších dňoch, uviedol Sobotka. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie maďarského ministerstva poľnohospodárstva zverejnené tamojšou agentúrou MTI, Maďarsko a Slovensko sa na začiatku marca spoločne obrátia na Európsku komisiu. Vyzvú ju, nech zváži využitie právnych prostriedkov, aby rozdiely v kvalite odstránila.
Slovenské úrady v spomínanom teste porovnali viac ako dve desiatky výrobkov rovnakej značky a názvu, ktoré kúpili v Bratislave a v susednom Rakúsku. V neprospech produktov predávaných na Slovensku dopadli podľa slovenského ministerstva poľnohospodárstva hlavne nealkoholické nápoje, koreniny, čaje a výrobky z mäsa. Išlo najmä o nižší podiel mäsa, vyšší podiel tukov, používanie umelých náhrad cukru, množstvo konzervačných látok a nižšiu gramáž. Najmenej dve firmy sa voči výsledkom testu a použitej metodike ohradili.