Čína je prvýkrát najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka

Čína sa v minulom roku po prvýkrát stala najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka. Prekonala tak Spojené štáty, ktoré sa prepadli na tretie miesto za Francúzsko. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje spolkového štatistického úradu.

24.02.2017 08:22
debata (15)

Vývoj zrejme privíta nemecká vláda, ktorá si stanovila za cieľ ochrániť globálnu dohodu o voľnom obchode po tom, keď americký prezident Donald Trump pohrozil zavedením ciel na dovoz a jeho poradca pre obchod obvinil Nemecko, že zneužíva slabé euro k zvýšeniu vývozu.

Celkový objem obchodu Nemecka s Čínou, teda výška dovozu a vývozu medzi oboma krajinami, vlani stúpol na 170 miliárd eur. Objem obchodu s Francúzskom predstavoval 167 miliárd eur a so Spojenými štátmi na treťom mieste 165 miliárd eur. V roku 2015 sa USA stali najväčším obchodným partnerom Nemecka, keď prvýkrát od roku 1961 prekonali Francúzsko vďaka oživeniu americkej ekonomiky a slabšiemu euru.

Pri pohľade iba na vývoz z Nemecka, boli najväčším klientom pre tovar „vyrobený v Nemecku“ Spojené štáty. Tie doviezli z najväčšej európskej ekonomiky tovar za 107 miliárd eur. Druhé bolo Francúzsko s čiastkou 101 miliárd eur a tretia Británie, ktorá doviezla z Nemecka tovar za 86 miliárd eur.

S Britániou Nemecko vykázalo najväčší bilaterálny obchodný prebytok. Vývoz z Nemecka prekonal dovoz z Británie o viac než 50 miliárd eur. Prebytok so Spojenými štátmi predstavoval 49 miliárd eur. To znamená, že Británia a USA sa na minuloročnom rekordnom obchodnom prebytku Nemecka 252,9 miliardy eur podieľali takmer 40 percentami.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Nemecko #Čína #USA