Portugalsko posunulo rekord, privítalo 10 miliónov turistov

Počet zahraničných turistov v Portugalsku bol vlani šiesty rok za sebou rekordný a prvýkrát prekonal hranicu desiatich miliónov.

16.02.2017 08:46
debata

Podľa údajov štatistického úradu INE vlani prenocovalo v portugalských hoteloch takmer 11 miliónov zahraničných rezidentov, o 13 percent viac ako v roku 2015.

Cestovný ruch rastie od roku 2011, čo pomáha ťažko zadlženej krajine prekonať ekonomickú a dlhovú krízu a prispieva k oživeniu krehkej ekonomiky. Príchody turistov a príjmy z cestovného ruchu majú na celkovom hrubom domácom produkte krajiny podiel desať percent. Cestovný ruch je tiež dôležitým zdrojom pracovných miest.

Celkové príjmy hotelov v krajine vlani stúpli o 17 percent na 2,9 miliardy eur. Tento údaj zahŕňa zahraničných i domácich hostí.

Portugalsko sa v roku 2014 dostalo z najhoršej recesie za desaťročia. Vlani ekonomika vzrástla o 1,4 percenta, viac ako sa čakalo. Vďaka expanzii ekonomiky a rastu dôvery spotrebiteľov, ktorá je teraz najvyššie od roku 2000, vzrástol podľa INE aj počet domácich turistov, a to o šesť percent na viac ako sedem miliónov.

Zo zahraničných turistov ich najviac do krajiny prišlo z Británie. Nasledovali Nemci a Španieli.

Portugalsko ponúka piesočné pláže, stredoveké hrady, golfové ihriská, víno a gastronómiu. Turistov láka tiež cenami, ktoré patria k najnižším v západnej Európe. Portugalsko sa v čase obáv o bezpečnosť v Turecku, severnej Afrike či Francúzsku tiež predstavuje ako jedna z najbezpečnejších destinácií na svete.

Za posledné dva roky Portugalsko otvorilo takmer 100 hotelov, väčšina z nich je štvor- a päťhviezdičkových. Ďalších 46 hotelov sa má otvoriť v tomto roku a 14 sa ich má znovu otvoriť po renovácii, uvádza Portugalský hotelový zväz. Súkromní podnikatelia tiež prestavali stovky apartmánov v starej časti Lisabonu a ďalších častiach Portugalska, ktoré prenajímajú turistom. To pomáha aj stavebnému sektoru, ktorý by tento rok mohol po 15 rokoch poklesu zažiť obrat, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #turizmus