Štát zvýšil odhad príjmov z daní a odvodov o desiatky miliónov

V nasledujúcich rokoch bude mať verejná správa o desiatky miliónov eur vyššie príjmy z daní a odvodov, ako sa pôvodne očakávalo.

15.02.2017 10:44
debata

Vyplýva to z aktuálnej daňovej prognózy rezortu financií, ktorá v najbližších troch rokoch navyšuje odhad daňových a odvodových príjmov o takmer 400 mil. eur. V tomto roku by mali byť vyššie o 176 mil. eur, v budúcom roku o 129 mil. eur a pre rok 2019 sa prognóza navýšila o 93 mil. eur. „Hlavnými zdrojmi aktualizácie prognózy sú pokračujúci pozitívny vývoj na trhu práce a legislatívne zmeny,“ píše v komentári k prognóze Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

V tomto roku sa na raste daňových príjmov v porovnaní s predchádzajúcou prognózou bude ešte podieľať vplyv novej legislatívy, ktorý by mal mať pozitívny dopad na príjmovú stránku na úrovni 132 mil. eur. Podstatnú časť tohto vplyvu tvorí zrušenie stropov na zdravotné odvody s celkovým dopadom 90 mil. eur. V nasledujúcich rokoch už bude dominovať vplyv makroekonomických zmien, najmä na trhu práce, keďže pozitívny dopad zrušenia zdravotných odvodov bude od roku 2018 negovať vplyv zrušenia daňových licencií. Ten by mal podľa aktuálnych prepočtov analytikov rezortu financií v ďalších rokoch znižovať príjmy o približne 80 mil. eur ročne.

Aktualizovaný odhad vývoja ekonomiky má podľa prognózy v tomto roku pridať k daňovým a odvodovým príjmom 77 mil. eur, v budúcom roku 91 mil. eur a v roku 2019 ďalších 61 mil. eur. Hlavným faktorom tohto vývoja je vyšší rast trhu práce. „Naopak výnos dane z pridanej hodnoty mierne korigujú nižšie investície verejnej správy z dôvodu nižšieho čerpania eurofondov v novom programovom období,“ konštatuje Inštitút finančnej politiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody