Elektrina sa vráti na cenovú úroveň roku 2016 na celom Slovensku

Ceny za distribúciu elektriny sa vrátia do stavu z roku 2016 na celom Slovensku. Občania si majú počkať na nové zálohové faktúry.

06.02.2017 15:53
Tk, cena elektriny, Žiga, Fico, Foto: ,
Minister hospodárstva Peter Žiga (vľavo) a predseda vlády Robert Fico.
debata (285)

Informovali o tom predseda vlády Robert Fico a minister hospodárstva Peter Žiga.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pripraví v skrátenom konaní zmeny vo vyhláške, ktoré to umožnia. Zmení sa tak vyhláška o cenovej regulácii v elektroener­getike, platná od začiatku tohto roka.

Toto riešenie vyplynulo z rokovaní predstaviteľov štátu, distribučných spoločností a regulačného úradu. Podľa vlády nie je dôvod, aby v čase klesajúcich cien elektriny rástli faktúry pre domácnosti.

„Nová vyhláška o cenovej regulácii v elektroenergetike vráti pre celé Slovensko podmienky z minulého roka. Konáme v duchu, že nie je dôvod na akékoľvek zvyšovanie cien energií,“ dodal.

Zmenená vyhláška by mala podľa Žigu začať platiť už do konca tohto týždňa. „Na základe dohody medzi distribučnými spoločnosťami a ÚRSO sa vrátime k vyhláške z roku 2016. To znamená aj cenová úroveň sa vráti na úroveň z minulého roka. Už nebude vôbec riešený žiadny istič,“ povedal Žiga. Zároveň uviedol, že cena elektriny by mala nakoniec ešte klesnúť, keďže vlani klesala cena samotnej komodity na trhoch.

Predseda vlády naďalej radí odberateľom, aby faktúry, ktoré im už dodávatelia energií zaslali, zatiaľ neplatili.

"Ľudia nech si počkajú. Prosím vás, nepočúvajte toho poloblázna Matoviča a ďalších ľudí. Počkajte si na nové zálohové platby na základe novej vyhlášky. Pokiaľ už niekto zaplatil novú zálohovú platbu, tak to bude mať v priebehu roka zúčtované, ale určite nepríde ani o jediné euro,“ konštatoval Fico.

Dodal, že súčasný predseda ÚRSO Jozef Holjenčík sa oficiálne vzdá funkcie na utorňajšom zasadnutí Regulačnej rady a následne zašle prezidentovi list o odstúpení z funkcie.

285 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Jozef Holjenčík