Francúzsko by sa s Marine Le Penovou uzavrelo do seba

Francúzsky Národný front Marine Le Penovej počas víkendu zverejnil brožúru so 144 konkrétnymi a jasnými záväzkami prípadnej budúcej prezidentky.

06.02.2017 00:00
debata (13)

Okrem referenda o členstve v EÚ navrhuje Le Penová tiež opustenie eurozóny, uvalenie daní na dovoz a pracovné zmluvy pre cudzincov, zníženie veku odchodu do dôchodku a zvýšenie niektorých sociálnych dávok pri súčasnom znížení dane z príjmu.

Chce tiež niektoré práva, ktorá sa teraz vzťahujú na všetkých obyvateľov krajiny, ako napríklad bezplatné vzdelávanie, obmedziť iba na občanov Francúzska, chce tiež najať 15 000 policajtov a obmedziť migráciu. Okrem opustenia eurozóny a EÚ chce tiež opustiť NATO, zvýšiť výdavky na obranu a zaviesť znova brannú povinnosť.

Vo svojom nedeľňajšom prejave Le Penová zopakovala, že chce od základu znovu prerokovať členstvo Francúzska v Európskej únii a ak by tento pokus zlyhal, vyhlási referendum o zotrvaní krajiny v EÚ. Francúzsko podľa nej ohrozujú dve totality v podobe ekonomickej globalizácie a islamského fundamentalizmu. Vyhlásila, že chce „slobodnú, nezávislú a demokratickú krajinu“.

Globalizácia je podľa nej výroba tovaru otrokmi a tento tovar sa potom predáva nezamestnaným. Podľa Národného frontu je riešením lokálna revolúcia vedená „inteligentným protekcionizmom a ekonomickým vlastenectvom“.

S upozornením na piatkový útok mačetou v Louvri varovala pred hrozbou radikálneho islamu. Vykreslila temný obraz Francúzska pod „jarmom islamského fundamentalizmu“, kde ženám bude zakázané chodiť do kaviarní alebo nosiť sukne. Vo Francúzsku žije zhruba päť miliónov moslimov, čo je najväčšia islamská menšina v západnej Európe.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová