Draghi: Žiadna krajina by z odchodu od eura neprofitovala

Odchod od eura by nebol pre žiadnu z členských krajín eurozóny prínosom. Uviedol to vo štvrtok šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

03.02.2017 08:44
debata (20)

Dodal, že vlády môžu z väčšiny svojich hospodárskych problémov viniť seba. Odporcovia eura tvrdia, že samostatná mena by niektorým krajinám pomohla obnoviť konkurencieschop­nosť na medzinárodných trhoch.

Opustenie eura presadzuje napríklad talianske populistické Hnutie piatich hviezd či francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

„V krajinách, ktoré uskutočnili reformy, nie je dosiahnutie udržateľného hospodárskeho rastu závislé na flexibilnom menovom kurze,“ uviedol vo štvrtok Draghi. „Ak krajina zápasí s pomalým rastom produktivity kvôli hlbokým štrukturálnym problémom, nie je odpoveďou menový kurz,“ dodal.

Draghi poukázal na pomalé tempo štrukturálnych reforiem, drobenie Paktu stability a rastu, krehkosť finančnej integrácie a rozdielny hospodársky vývoj v jednotlivých krajinách eurozóny.

„Musíme jasne povedať, že z toho nemožno viniť euro,“ vyhlásil. „Národné vlády vedeli, čo by mali robiť. Mena ich nemôže ochrániť pred ich vlastnými politickými rozhodnutiami,“ do­dal.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Mario Draghi