Reťazec kaviarní Starbucks plánuje prijať 10 000 utečencov

Americký reťazec kaviarní Starbucks plánuje počas nasledujúcich piatich rokov prijať 10 000 utečencov. Oznámil to generálny riaditeľ podniku Howard Schultz v reakcii na piatkový imigračný výnos nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tento výnos podľa Schultza vyvolal "zmätok, prekvapenie a odpor".

30.01.2017 09:41
debata (12)

Schultz, ktorý počas volebnej kampane podporoval Trumpovu súperku Hillary Clintonovú, v otvorenom liste zamestnancom uviedol, že plán na prijímanie utečencov sa týka prevádzok reťazca Starbucks po celom svete. Nábor podľa neho začne v Spojených štátoch, kde sa sústredí na imigrantov, ktorí spolupracovali s americkou armádou. Starbucks prevádzkuje viac ako 25 000 kaviarní v 75 krajinách.

Trump v piatok na 120 dní pozastavil program Spojených štátov pre prijímanie utečencov a až do odvolania zakázal vstup do USA migrantom zo Sýrie. Trumpov príkaz ďalej na 90 dní zakazuje vstup do USA všetkým ľuďom zo siedmich krajín, s ktorými sú spojené obavy z terorizmu.

Na Trumpov výnos cez víkend zareagovali aj ďalšie americké firmy. „Nepúšťať utečencov do Ameriky nie je správne, a my musíme stáť pri tých, ktorých to zasiahne,“ uviedol Brian Cheska, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ internetovej služby Airbnb, ktorá je sprostredkovateľom prenájmu ubytovania. Dodal, že Airbnb zabezpečí bezplatné ubytovanie každému, kto sa pre Trumpov výnosu nedostane do Spojených štátov.

Generálny riaditeľ technologického gigantu Apple Tim Cook v liste zamestnancom uviedol, že Trumpov výnos nie je „politikou, ktorú podporujeme“. Zároveň sľúbil pomoc zamestnancom, ktorých sa výnos dotkne.

Trumpov výnos kritizovali tiež napríklad šéfovia internetových spoločností Google a Facebook. „Mnohí ľudia, ktorých táto politika negatívne zasiahne, sú veľkými podporovateľmi USA,“ vyhlásil zakladateľ a generálny riaditeľ výrobcu elektromobilov Tesla Motors Elon Musk.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Starbucks #Donald Trump