Štátne IC vlaky z Bratislavy do Košíc pôjdu 4x denne, jeden bude rýchly

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nahradí IC vlaky po odchode konkurenčného RegioJetu na trati z Bratislavy do Košíc.

26.01.2017 10:59
debata (55)

Štátna spoločnosť bude pokrývať aj spoje, ktoré predtým zabezpečoval RegioJet a tieto vlaky budú stáť v rovnakých staniciach ako vlaky bývalého konkurenta.

Spoje z Bratislavy do Košíc budú mať časy odchodu 5:33 h, 11:33 h, 15:47 h, 17:33 h. Z Košíc do Bratislavy pôjdu štátne IC vlaky o 5:16 h, 7:31 h (v nedeľu 9:31 h), 11:16 h, 17:16 h.

Súkromný dopravca z trate odišiel náhle, preto štátny dopravca považuje túto situáciu za dočasnú, do ďalšieho grafikonu. Teraz chce zabezpečiť obslužnosť tak, aby ľudia odchod RegioJetu zatiaľ nepocítili. V júni situáciu prehodnotí.

Viac štátnych IC vlakov znamená aj to, že len jeden zo spojov z Bratislavy do Košíc a jeden z Košíc do Bratislavy bude zrýchlený, teda nebude stáť na niektorých staniciach a prejde túto trať za 4:42 h. Ostatným vlakom bude trvať cesta 5:11 h alebo 5:17 h. Ambíciou spoločnosti po zmene grafikonu je dostať sa na čas 4:30 h. Podľa člena predstavenstva Karola Martinčeka sa dá zhruba povedať, že ak priemerná rýchlosť na trati dosiahne 80 km/h, tak láka ľudí presadnúť z autobusov do vlakov, ak dosiahne 100 km/h, začína to byť zaujímavé aj pre tých, ktorí chodia autami.

Pomalšie vlaky budú stáť okrem Bratislavy a Košíc v Trnave, Trenčíne, Žiline, Vrútkach, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Štrbe, Poprade, Spišskej Novej Vsi a Kysaku. Rýchly vlak má zastávky v Trnave, Žiline, Poprade a Kysaku.

Cena lístku v rýchlejšom spoji sa bude pohybovať of 19,20 eura do 21,50 eura. Vo vlakoch, ktoré kopírujú spoje RegioJetu a ktoré budú pomalšie, sa cena bude pohybovať od 15,90 eura do 19,20 eura.

Cieľom do roku 2020 je dosiahnuť v ZSSK vyrovnané hospodárenie, uviedol Patrik Horný, podpredseda predstavenstva spoločnosti. Firma sa bude zameriavať na rýchlosť, bezpečnosť a spoľahlivosť vlakovej dopravy. Za benefit považuje aj ekologickosť vlakov.

Náhla náhrada spojov RegioJetu je podľa zástupcov firmy výnimočná situácia, ktorá bude znamenať prehĺbenie plánovanej straty, ale na cieli dosiahnuť vyrovnané hospodárenie v horizonte niekoľkých rokov sa nič nemení.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Železničná spoločnosť Slovensko #IC vlaky