Trump odmietol ázijských partnerov a otvoril tak priestor Číne

Americký prezident Donald Trump splnil, čo sľúbil v kampani a hneď po nastúpení do úradu príkazom zrušil pristúpenie USA k Transpacifickej dohode (TPP).

25.01.2017 12:00
debata

Viacerí z jedenástich ďalších signatárov dohody sa už vyslovili, že v budovaní TPP budú pokračovať bez USA a na rokovania prizvú Čínu. Pre ňu sa tak otvára možnosť posilnenia svojho postavenia nielen v juhovýchodnej Ázii, ale aj v Severnej Amerike. Medzi krajinami v TPP sú totiž okrem veľkých pacifických krajín ako je Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Vietnam či Malajzia aj Kanada a Mexiko.

Trump trvá na tom, že TPP je pre USA nevýhodná a oberá Američanov o prácu. Rovnako sa mu nepáči dohoda NAFTA medzi USA, Kanadou a Mexikom a ani pripravovaná TTIP medzi USA a Európskou úniou. Obe chce prehodnotiť. TTIP (Dohoda o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve) ešte nebola ratifikovaná, no okrem zníženia ciel medzi obidvomi ekonomickými veľmocami mala aj výrazne zjednodušiť vzájomný obchod. Z toho by mohli ťažiť napríklad aj slovenské automobilky a ďalšie proexportne orientované podniky, doplatiť by však na to mohlo európske poľnohospodárstvo.

Horúca čínska otázka

Ako americko-európska dohoda TTIP, tak aj TPP sú obrie multilaterálne obchodné zmluvy. Ak by Transpacifickú dohodu ratifikovalo všetkých 12 krajín, vzniklo by združenie, ktoré tvorí až 40 percent celosvetovej ekonomiky a tretinu svetového obchodu. Uzavretie tejto dohody presadzovala administratíva bývalého prezidenta Baracka Obamu, ktorý pomocou nej chcel vybudovať hlavný pilier ekonomickej spolupráce s Áziou, ktorý by umožnil konkurovať stále silnejšej Číne.

Teraz je však všetko inak. Niektorí analytici podľa agentúry AP síce tvrdia, že Trumpovo rozhodnutie bolo len formalitou, pretože TPP údajne nemala šancu na ratifikáciu americkým Senátom. No direktívne zmietnutie dohody zo stola vyslalo americkým partnerom v Ázii a Pacifiku jasný signál, že budú musieť zmeniť stratégiu.

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull uviedol, že okamžite diskutoval so svojimi kolegami z Japonska, Nového Zélandu a Singapuru, ako ďalej postupovať bez USA. „Odchod USA z TPP je určite veľká strata, o tom niet pochýb. No my nevycúvame. Určite tam je možnosť pre Čínu, aby sa k TPP pripojila,“ povedal Turnbull.

Čína priamo nepotvrdila, že je pre ňu Transpacifická dohoda zaujímavá. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hua Čchunjin však uviedla, že „bez ohľadu na to, čo sa stane, všetko by malo ísť ďalej cestou otvoreného rozvoja spolupráce“. Dohoda TPP sa rodila päť rokov a Čína sa počas tohto obdobia rokovaniam neprizerala so založenými rukami.

Sama sa snaží v Ázii presadiť svoju víziu takzvaného Regionálneho všeobecného ekonomického partnerstva (RCEP), ktoré by nezahrňovalo americký kontinent. Ďalšou čínskou iniciatívou je vytvorenie Ázijsko-pacifickej zóny voľného obchodu (FTAAP). Aj preto Hua Čchunjin dodala, že práce na oboch dohodách by sa teraz mali urýchliť a uzavrieť skô, ako sa pôvodne plánovalo. Preto nemožno vylúčiť, že jedna z týchto dohôd nakoniec TPP nahradí.

Ďalšie na rade je Mexiko

Experti podľa agentúry Reuters očakávajú, že Trump po rozbití ekonomického partnerstva s ázijskými krajinami v rámci dohody TPP bude teraz hľadať inú cestu, ako amerických spojencov upokojiť. Pôjde zrejme o nové dvojstranné zmluvy, v prvom rade s Japonskom, Taiwanom a Vietnamom. Tieto krajiny by mali byť kľúčom k prezidentovej novej ázijskej stratégii. Veľa sa však o nej nevie.

Trumpova nechuť voči multilaterálnym dohodám však znepokojuje aj krajiny mimo regiónu Ázie a Pacifiku. Hlavným terčom je Mexiko, ktoré podľa Trumpa berie prácu Američanom a po odchode firiem k južnému susedovi za lacnou pracovnou silou ostávajú v USA „hrdzavejúce štvrte s vysokou kriminalitou“.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto uviedol, že USA majú spoluzodpovednosť za rozvoj stredoamerických štátov. Rozhovory s Washingtonom chce preto viesť o všetkých témach, a to ani konfrontačne, ani podriadene. Nieto sa s Trumpom zíde 31. januára, oznámil minulý víkend Biely dom. Nieto chce, aby akákoľvek nová dohoda s USA neznížila mzdy mexických pracujúcich a nijako neobmedzila toky peňazí, ktoré do Mexika svojim rodinám posielajú Mexičania zamestnaní v USA.

Mexický prezident sa takisto vyslovil aj za väčšiu diverzifikáciu obchodných partnerov. Užšiu spoluprácu plánuje nadviazať napríklad s Brazíliou, Argentínou a ďalšími latinskoamerickými krajinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Donald Trump #TPP