Trump rozhodol o obnove výstavby ekologicky sporných ropovodov

Americký prezident Donald Trump v utorok v Bielom dome exekutívnym príkazom rozhodol o pokračovanie výstavby sporného ropovodu Keystone XL, ktorý má spájať náleziská v Kanade s americkými rafinériami na brehu Mexického zálivu.

24.01.2017 19:49
debata (51)

Projekt, ktorý kritizujú ochrancovia životného prostredia, predvlani zrušil Trumpov predchodca Barack Obama.

Pri podpise exekutívneho príkazu prezident povedal, že v prípade ropovodu Keystone XL „ešte znovu dojednáme niektoré podmienky“.

Obama svoje negatívne stanovisko odôvodnil snahou podporiť dohodu o globálnych klimatických zmenách, čo bol jeden z pilierov jeho vládneho programu ochrany životného prostredia. Ropovod Keyston XL je privátny projekt, vládny súhlas ale potrebuje k tomu, že pretína štátnu hranicu.

Podľa Trumpa rozhodnutie bude v budúcnosti platiť, že ak budú ropovody budované na americkom území, musia využívať americkú oceľ. Prezident v utorok tiež rozhodol o urýchlenom schvaľovaní hodnotenia vplyvov na životné prostredie, pokiaľ pôjde o prioritné infraštruktúrne projekty.

Trump v utorok ďalším dekrétom oživil ropovod Dakota Access, ktorým má byť surovina dopravovaná z nálezísk v Dakote cez americký stredozápad k Mexickému zálivu. Proti stavbe za 3,8 miliardy dolárov protestovali americkí indiáni z kmeňa Siouxov v obave, že im poškodí zdroje pitnej vody.

Trumpove rozhodnutie prinesú podľa odborníkov prospech ropným spoločnostiam, ktoré sa sťažujú na nedostatočnú kapacitu ropovodov, nutnú na prepravu suroviny z kanadskej provincie Alberta a z amerického štátu Severná Dakota na ropné trhy. Odporcovia z radov ochrancov životného prostredia proti plánovanej výstavbe protestovali takmer desať rokov.

Trump sa v pondelok v Bielom dome označil za záchrancu životného prostredia. „Pokiaľ ide o životné prostredie, som veľká osobnosť. Dostal som už niekoľko vyznamenaní,“ povedal bez ďalšieho vysvetlenia.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #USA #Donald Trump