Na východe majú za elektrinu platiť viac aj o 66 percent

Spotrebiteľ v 1-izbovom byte na východe Slovenska má platiť výrazne viac za elektrinu. Ak si tento rok udrží vlaňajšiu spotrebu na úrovni 800 kWh, účet mu vzrastie o 66 percent.

25.01.2017 09:00
mesto, svetlá, energia, tma Foto: ,
Nové poplatky za elektrinu zdvihli aj účty miest za osvetlenie. O cenách má dnes rozhodnúť vláda.
debata (140)

Vlani za elektrinu zaplatil 152 eur a tento rok to vychádza na 253 eur. Státisíce podobných odberateľov na východe, v strede, ale aj na západe Slovenska sa dnes spoliehajú na to, že zdražovanie sa zastaví po rokovaní slovenskej vlády.

Premiér Robert Fico avizoval návrat k cenám v roku 2016. Napriek tomu, že problém je celoslovenský, vláda aj regulačný úrad už niekoľko dní hovoria len o cenovom reparáte v prípade cien elektriny pre stredné Slovensko a cien plynu na celom území.

Regulačný úrad tvrdí, že výsledkom vyšších stálych platieb a nižších cien za kilowatthodinu je, že odberatelia v priemere zaplatia menej o 4,3 percenta. Podľa prepočtov Pravdy však domácnosť na východe s najčastejšou spotrebou okolo 2¤400 kWh zaplatí podľa nových cenníkov tento rok asi o 28 eur viac ako vlani. Ide o menší dosah ako pri malej domácnosti. Nové ceny majú negatívny dosah hlavne na citlivú skupinu maloodberateľov z radov dôchodcov a vlastníkov chát či víkendových domčekov.

Denník Pravda kontaktoval čitateľ z východu SR, ktorý tvrdí, že bude ako dôchodca po novom platiť o 327 eur ročne viac len za to, že je vlastne pripojený k rôznym sieťam. Podľa jeho prepočtov mu fixný poplatok za plyn vzrástol z 7,75 na 22,20 eura mesačne, čo predstavuje najväčší ročný rozdiel pri zúčtovaní vo výške 173,40 eura v jeho neprospech.

Pri elektrine z mesačného fixu 5,40 išiel poplatok hore na 13,81 eura, čo pri ročnom zúčtovaní znamená 100,92 eura. Pri vode je poplatok podľa jeho slov 53 eur. Denník Pravda prepočty čitateľa overil a v prípade vody platí, že domácnostiam by východoslovenskí vodári nemali účtovať nový poplatok na úrovni viac ako 26,40 eura ročne. Odberateľ však upozorňuje, že rast poplatkov mu zoberie 3-násobne viac oproti tomu, čo mu vláda pridala tento rok valorizáciou penzie o 8,20 eura mesačne.

Fico: Zdražovanie nepripustíme

Predseda vlády Robert Fico tvrdí, že kabinet zastaví neprimeraný nárast poplatkov. Na vládu sa s novými faktúrami tiež obrátili domácnosti, firmy či samosprávy. Fico upozornil, že pri nových cenových výmeroch by napríklad verejné osvetlenie v Banskej Bystrici stálo v roku 2017 až 637-tisíc eur. Pričom v roku 2016 to bolo 239-tisíc eur. "Za január 2016 bola na jednom konkrétnom odbernom mieste faktúra 114,90 eura, v januári 2017 to malo byť 2¤119 eur. To je systémová chyba, s týmto vláda nikdy nemôže súhlasiť,“ uviedol Fico.

Firmy aj domácnosti sa sťažujú na nárast stálych mesačných platieb. Stredoslovenské domácnosti minulý rok platili za svoj istič v tarife DD2 podľa zverejneného cenníka 7,98 eura mesačne, po novom to je 11,37 eura vrátane DPH.

V prípade nových poplatkov za vodu podľa Fica Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozoslal vodárenským spoločnostiam špeciálne metodické usmernenie, pretože dochádzalo k premiešaniu kategórií a rôznym chybám. Toto usmernenie má vodárne viesť k tomu, aby správne pristupovali k aplikácii rozhodnutia, ktoré prijal ÚRSO.

Sťažujú sa aj živnostníci a remeselníci. Pán Slavomír tvrdí, že je na vozíku a privyrába si v dielni výrobou drevených predmetov. „Minulý rok som platil 10 eur preddavky a mal som malý nedoplatok. Teraz mi prišlo platiť povinne 101 eur mesačne!“ píše Slavomír.

Podľa vyjadrenia Stredoslovenskej energetiky-Distribúcie (SSE-D) aktuálny systém taríf bol navrhnutý pre malé podniky a organizácie miest a obcí a mal okrem zjednodušenia štruktúry za cieľ znížiť potrebu vynútených, ale zároveň nepotrebných investícií, ktoré by finančne museli znášať všetci užívatelia distribučnej sústavy. "V navrhnutej tarifnej štruktúre sa stanovuje maximálna rezervovaná kapacita pre odberateľov elektrickej energie na základe ampérovej hodnoty vstupného ističa. Je pravda, že aj mnoho obcí, miest a podnikateľov majú rezervovanú kapacitu vo vysokých hodnotách, ktorú nepotrebujú.

Týmto blokujú kapacitu distribučnej sústavy pre možnosti rozvoja tak súčasných, ako aj nových odberateľov a nútia distribučnú spoločnosť do náročných investícií pre budovanie nových kapacít," uvádza v stanovisku SSE-D Gabriel Beer z oddelenia komunikácie. Podľa jeho slov mnohé mestá a obce či podnikatelia realizovali úsporné opatrenia pre zníženie spotreby elektrickej energie, na ktoré však nenadväzovala požiadavka na zmenu služieb distribúcie elektrickej energie.

SNS chce, aby Holjenčík skončil

Podľa agentúry SITA by mal súčasný predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík v najbližších dňoch skončiť vo svojej funkcii. Portál vEnergetike.sk sa odvoláva na dva nemenované zdroje, podľa ktorých už vláda za Holjenčíka hľadá nástupcu. Holjenčík by však musel skončiť sám, keďže zákon o regulácii zlé cenové rozhodnutie nepovažuje za dôvod, pre ktorý by mala nastať na regulačnom úrade výmena.

Smer tvrdí, že si počká na to ako Holjenčík opraví cenové rozhodnutia. Predsedníctvo Slovenskej národnej strany v utorok prijalo uznesenie, v ktorom vyzýva Holjenčíka na vzdanie sa funkcie. Zároveň predsedníctvo strany poverilo predsedu Andreja Danka, aby otvoril na najbližšom koaličnom stretnutí rokovanie o novele zákona, ktorá do budúcna zakáže zvyšovanie cien energií bez možností vyjadrenia vlády SR, či odbornej diskusie.

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Jozef Holjenčík