V Rakúsku môžu za rýchlosť zadržať auto

Na ceste za lyžovačkou do Rakúska si treba dať veľký pozor na dodržiavanie predpisov.

25.01.2017 07:00
hory, lesy, zima, sneh, pohoria Foto:
V Rakúsku je po novom na základe záznamov z radarov možné uložiť pokuty aj za iné priestupky, ako je len prekročenie rýchlosti.
debata (8)

Vodičov na cestách v jednotlivých štátoch Európskej únie čakajú v tomto roku nové pravidlá a postihy, na ktoré doteraz neboli zvyknutí. Dôvodom je nielen snaha o pokles nehodovosti, ale aj o vyššiu bezpečnosť a ochranu životného prostredia. Slovenskí motoristi by si mali dávať pozor najmä v susednom Rakúsku, kde za prekročenie rýchlosti môže polícia okrem uloženia peňažnej pokuty zadržať auto na 24 hodín.

Nové opatrenie sa týka rýchlosti na diaľniciach v úsekoch so zvýšenou ochranou životného prostredia, ktoré sú v krajine označené ako IG-L úseky. Za prekročenie rýchlosti v danom úseku môže rakúska polícia uložiť okrem štandardnej pokuty aj pokutu za znečisťovanie životného prostredia vo výške 2-tisíc eur. Po novom môže polícia zadržať vozidlo na 24 hodín tak, že vodičovi zoberie kľúče alebo nasadí blokovacie zariadenie.

Dané úseky sú často dlhé a rýchlosť je na nich väčšinou obmedzená na 100 km/h. Ich cieľom je zníženie produkcie emisií výfukových plynov prechádzajúcich automobilov. Úseky je možné aktivovať aj operatívne, ak merania odhalia zvýšené množstvo emisií plynov v ovzduší.

V Rakúsku po novom navyše na základe záznamov z radarov je možné uložiť pokuty aj za iné priestupky ako len prekročenie rýchlosti. Fotografia z radaru v krajine slúži aj ako podklad na uloženie pokuty za jazdu bez bezpečnostných pásov, telefonovanie alebo za jazdu na motocykli bez použitia prilby. V krajine pribudla aj nová značka znázorňujúca elektrickú zástrčku, ktorá označuje parkovacie miesto len pre elektromobily.

Vo Francúzsku polícia od januára môže pokutovať vodičov, ktorí majú na svojich vozidlách tmavé čelné a bočné sklá. Sankcia je v tomto prípade 135 eur. Pokutu uloží polícia na základe toho, či je možné vidieť skrz vozidlo, prípadne či vidieť posádku sediacu vnútri.

Nové pravidlá sú aj v mnohých metropolách. Od apríla bude obmedzený vjazd do centra Paríža. Od júla minulého roka platí pre automobily registrované vo Francúzsku povinnosť mať pre vjazd do centra hlavného mesta ekologické plakety. Po novom začne povinnosť platiť aj pre zahraničné vozidlá. Pokuta za vjazd do nízkoemisnej zóny bez plakety dosiahne 68 eur. Ekologickú plaketu nezískajú vozidlá vyrobené pred rokom 1997 a motocykle pred rokom 2000.

Škótsko sa pridáva ku krajinám, ktoré zakazujú fajčenie v aute, ak je vo vozidle prítomná osoba mladšia ako 18 rokov. Podobný zákaz platí aj v Anglicku, vo Walese alebo v Taliansku. Pri porušení tejto povinnosti hrozí pokuta 100 libier.

Zmeny sa dotkli aj cyklistov a motocyklistov. Na Slovensku od začiatku roka môžu cyklisti v zastavanom území na cyklochodníku jazdiť pod vplyvom alkoholu. Pri dychovej skúške však obsah alkoholu v krvi nesmie prekročiť 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu. Pri odbere krvi nesmie hodnota prekročiť 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti danej osoby.

Vo Francúzsku od 22. marca deti do 12 rokov idúce na bicykli musia povinne používať prilbu. Platí to aj v prípade, že sa dieťa vezie v sedačke. Okrem toho sa v krajine menia aj pravidlá pre motocyklistov a ich spolujazdcov, ktorí majú povinnosť používať špeciálne rukavice. Povinnosť používať prilby pribudla aj v Holandsku pre jazdu na elektrickom bicykli. Výnimkou je, ak bicykel nedosahuje rýchlosť vyššiu ako 25 km/h.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #auto #policajti