Fico roztrhal faktúru za energie, majú to urobiť aj odberatelia

Premiér Robert Fico názorne predviedol, čo treba urobiť s vysokou faktúrou za elektrinu, ktorú dostali odberatelia na strednom Slovensku. Roztrhal ju priamo na tlačovej besede.

23.01.2017 14:43
debata (340)

Robert Fico opätovne potvrdil, že vysoké zálohové faktúry za energie, ktoré v ostatných dňoch dostali zákaznící najmä na strednom Slovensku, sa zmenia. Nadviazal tak na svoje slová z minulého týždňa, keď na otázku redaktora na tlačovej besede, či majú tieto faktúry zákazníci hodiť do koša, uviedol, že áno a odporučil im čakať na nové faktúry. Šéf regulačného úradu vtedy prisľúbil, že zvýšené poplatky sa v tomto roku vrátia na cenovú úroveň vlaňajška.

Regulačný úrad jasne oznámil, že pristupuje k novému konaniu a bude vydané nové rozhodnutie s účinnosťou od 1. januára, uviedol Fico. Faktúry, ktoré boli rozoslané, nemajú žiadny zmysel. Ak niekto už faktúry zaplatil, peniaze dostane naspäť, povedal Fico.

venergetike.sk: Holjenčík ako šéf ÚRSO končí

Súčasný predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík by mal v najbližších dňoch skončiť vo svojej funkcii.

Pre portál vEnergetike.sk to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje, ktoré si neželajú byť menované. Podľa nemenovaných zdrojov súčasný šéf regulačného úradu odíde na vlastnú žiadosť. O jeho nástupcovi vraj v súčasnosti vládni predstavitelia rokujú. Regulačný úrad zatiaľ odmietol tieto informácie komentovať. „Bez komentára,“ reagoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

To, že by mohol vo funkcii predsedu regulačného úradu Jozef Holjenčík skončiť, už v nedeľu naznačil v TA3 podpredseda vlády Peter Pellegrini. „Ja osobne si myslím, že ak by sa preukázalo, že pán predseda podľahol nejakým lobistickým tlakom, tak pán Holjenčík nemôže mať viac dôveru,“ povedal Pellegrini v diskusnej relácii V politike.

SaS sa obrátila na prezidenta

Podľa poslancov SaS, ak by prezident vyhodnotil, že regulačný úrad nekoná nezávisle, mohol by odvolať z postu predsedu Jozefa Holjenčíka. Podľa hnutia OĽaNO ide v celej problematike nastavenia distribučných poplatkov o chaos.

Poslanci za SaS Jana Kiššová a Karol Galek odovzdali prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi podnet na preskúmanie nezávislosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Chcú tým dosiahnuť odvolanie jeho predsedu Jozefa Holjenčíka, podľa nich totiž šéfuje úradu, ktorý nie je nezávislý. „Máme vážne podozrenie, že tento úrad nie je nezávislý a nekoná nezávisle, tak ako mu to ukladá zákon,“ povedal Kiššová.

To, že regulátor nekoná nezávisle, mal potvrdiť svojimi minulotýždňovými vyjadreniami samotný premiér Robert Fico. „V priamom prenose náš pán podplukovník Fico dal priame nariadenie regulačnému úradu, aby pán Holjenčík prehodnotil vydané cenové rozhodnutie a ten sa vyjadril, že tak urobí. Máme teda zato, že toto je skutočne preukázaný dôvod na to, aby bol predseda ÚRSO odvolaný,“ dodala Kiššová.

Podľa poslanca Galeka má Slovensko jedny z najvyšších distribučných poplatkov v Európe. „Robert Fico sa paradoxne na billboardoch chváli tým, že máme stabilné ceny energií. Ja by som si dovolil iba poznamenať, že stabilne najvyššie a stabilne privysoké,“ podotkol Galek, podľa ktorého úrad presadzuje nesystémovú a netransparentnú reguláciu. Podľa Galeka má prezident SR právomoc odvolať predsedu regulačného úradu, ak vyhodnotí, že úrad nie je pod jeho vedením nezávislý. „Očakávame, že v záujme transparentných, spravodlivých a nízkych cien energií bude konať,“ konštatoval Galek.

Podľa hnutia OĽaNO ide v celej problematike nastavenia distribučných poplatkov o chaos. "Toto je Kocúrkovo. Vyzývame vládnych predstaviteľov, aby vyriešili celý problém a povedali, ako majú ľudia v tejto veci postupovať,“ povedal na pondelňajšej tlačovej besede líder OĽaNO Igor Matovič. Zároveň dodal, že odberateľom radí, aby faktúry, ktoré im v novom roku už prišli, nezahadzovali do koša, ale ich ani neplatili.

340 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Holjenčík #ÚRSO