Reparát cien energií má prísť do týždňa

S platením tohtoročných faktúr za elektrinu a plyn by mali ľudia ešte tento týždeň počkať. Do piatka by totiž mal podľa informácií Pravdy regulačný úrad povedať, ako vyrieši kauzu zvýšených stálych poplatkov za plyn a elektrinu na rok 2017.

23.01.2017 12:00
debata (18)

Vláda počíta s tým, že regulátor tohtoročné ceny zruší, ľuďom dodávatelia energií pošlú stornofaktúry a platiť budú v tomto roku ceny z minulého roka.

zväčšiť Foto: SHUTTERSTOCK, Pravda
infografika, energie, elektrina, ceny

Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík návrat k cenám v roku 2016 vidí ako jedno z riešení. Zároveň však chce, aby ľudia v cenách pocítili priemerné zlacnenie elektriny o 4,3 percenta. Zlacneli najmä platby za kilowatthodinu, vyššie stále mesačné platby však ľudí znechutili.

Aj keď poplatky sa zvýšili na celom Slovensku, úrad zatiaľ začal konanie len voči SSE-Distribúcia a SPP-Distribúcia. Či sa bude konať aj pre západ a východ Slovenska, je zatiaľ nejasné. Najhoršie pri cenách elektriny dopadol východ Slovenska. Pevné mesačné poplatky pre domácnosti na východe sa zdvojnásobili na takmer 14 eur za mesiac.

„Riešenie by sme chceli predstaviť v priebehu týždňa. Dovtedy sa k téme nebudeme vyjadrovať,“ reagoval včera pre Pravdu šéf úradu Jozef Holjenčík. Tlaky na svoje odstúpenie nekomentoval a nevyjadril sa ani k tomu, že Stredoslovenská energetika-Distribúcia má evidovať obrovské podlžnosti z minulosti ako dôsledok regulácie cien. „Nebudem to komentovať,“ dodal Holjenčík.

SSE-Distribúcia patrí podobne ako SPP pod Energetický a průmyslový holding českého miliardára Daniela Křetínského. „Jedna zo spoločností z portfólia EPH, Stredoslovenská energetika-Distribúcia nesie na svojich bedrách preukázané, nevyplatené historické dlhy za deficitnú tarifu za prevádzku systému, ktorou sa odberatelia majú skladať na obnoviteľné zdroje energií a podporu domácej ťažby uhlia vo výške približne 230 miliónov eur,“ povedal nedávno hovorca Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj.

Špekuluje sa, či regulátor nezvýšil poplatky pre ľudí, aby sa distribučné spoločnosti dostali k podlžnostiam, ktoré vznikli kombináciou štátnej energetickej politiky a regulácie cien. Distribučné firmy posielajú na príkaz štátu dotácie pre elektrárne, ktoré vyrábajú elektrinu napríklad zo slnka. Dotácie majú zaplatiť ľudia v cenách elektriny a následne sa majú spätne dostať do distribučiek. Regulátor sa však roky bránil zahrnutiu plných dotácií do cien, keďže by to spôsobilo skokové zdražovanie.

Politici v súvislosti s konaním úradu nadobudli podozrenie, že Holjenčík koná koordinovane s regulovanými subjektmi. „Osobne si myslím, že ak by sa preukázalo, že predseda podľahol tlakom konkrétnych skupín, nemal by mať dôveru nielen vlády, ale aj občanov a mal by zvážiť ďalšie pôsobenie vo funkcii,“ povedal včera v televízii TA3 v relácii V politike podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer).

Úrad rozdelil stálu mesačnú platbu za elektrinu v závislosti od počtu ističov. Za 1-fázový istič sa má platiť menej a za 3-fázový viac. Ak by ľudia znížili kapacitu predimenzovaných ističov, nároky na rezervné elektrárenské kapacity by sa znížili. Zmena však prišla náhle a mnohé domácnosti nedostali čas sa na ňu pripraviť. „Najprv treba informovať v kampani ľudí, že majú napríklad rok na to, aby si upravili odberné miesta,“ myslí si Pellegrini. Ten tvrdí, že ľudia by nové faktúry platiť nemali a mali by počkať, ako sa regulačný úrad s problémom vyrovná. „Regulačný úrad by mal vydať jasné stanovisko, počkal by som a zatiaľ neplatil,“ dodal Pellegrini. Premiér Robert Fico minulý týždeň vo vláde povedal, aby ľudia nové faktúry za elektrinu a plyn „hodili rovno do koša“.

Problém navyšovania poplatkov sa týka celej krajiny. Na západe krajiny sa pri znížení ceny za kWh stály mesačný poplatok pre najmenších odberateľov v sadzbe DD1 zdvihol medziročne z 2,35 eura na 2,78 eura pri 1-fázovom ističi, respektíve na 5,93 eura mesačne pri 3-fázovom ističi. Stredoslovenské domácnosti minulý rok platili za svoj istič v tarife DD2 podľa zverejneného cenníka 7,98 eura mesačne, po novom to je 11,37 eura vrátane DPH. Domácnosti na východe Slovenska v najbežnejšej tarifnej triede DD2 vlani platili 5,77 eura za mesiac, po novom to je 13,81 eura za mesiac.

Plynári zase popri zlacnení plynu na kúrenie zvýšili stály mesačný poplatok zo 7,75 na 22,20 eura. Odberatelia, ktorí na plyne len varia, majú platiť za kWh 0,04 namiesto 0,06 eura, ale mesačná fixná sadzba išla hore z 2,11 na 2,86 eura. Regulačný úrad trvá na tom, že v priemere ceny plynu klesli o 2,6 percenta.

Vodári zase od nového roka zaviedli nový stály mesačný poplatok, ktorý v závislosti od regiónu pri priemere vodomera 20 milimetrov vychádza od 20 eur do takmer 28 eur za rok. Ak má niekto vodomer s priemerom 25 milimetrov, ročný poplatok môže byť v závislosti od regiónu od 53 až do 324 eur. Regulačný úrad však tvrdí, že bežné domácnosti by mali mať vodomery len s priemerom 20 mm. Na poplatkoch v prípade cien vody úrad trvá.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #poplatky #plyn #elektrina #regulačný úrad #ceny energií