Davos: Najväčším rizikom je príjmová nerovnosť

Rastúce nerovnosť príjmov a blahobytu, rovnako ako spoločenská polarizácia sú najväčším rizikom pre svetovú ekonomiku.

21.01.2017 08:30
Davos, WEF, Svetové ekonomické fórum Foto: ,
Priepasť v príjmoch a sociálne problémy môžu v tomto roku zostriť situáciu vo svete.
debata (13)

Vo svojej novej štúdii to uvádza Svetové ekonomické fórum (WEF), ktorého každoročné zasadnutie sa v oiatok skončilo vo švajčiarskom Davose. Svetoví lídri by preto mali prijať spoločné opatrenia, aby v nadchádzajúcom desaťročí obmedzili chudobu a neistotu.

Priepasť v príjmoch a sociálny rozvrat vlani viedli k politickým zlomom a v tomto roku môžu ďalej vyostriť globálne riziká, píše sa v štúdii nazvanej Správa o globálnych rizikách 2017.

V tohtoročnej štúdii autori vyzdvihujú ako rizikové faktory ekonomickú nerovnosť a politickú nespokojnosť. Najsilnejšie sú navzájom prepojené „riziková dvojica nezamestnanosť alebo (iba) čiastočná zamestnanosť“ a „hlboká sociálna nestabilita“.

Zmena klímy a rastúce ekologické hrozby patria tak ako v minulých rokoch k najväčším rizikám pre globálnu ekonomiku. S podpisom Parížskej dohode svet v tejto oblasti dosiahol v uplynulom roku pokrok, politické zvraty v Európe a v USA ho však ohrozujú, cituje zo štúdie server švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Ďalšie náročné úlohy pre ekonomiku a spoločnosť vychádzajú z digitalizácie. Podľa autorov štúdie existuje nebezpečenstvo, že spoločnosť nedokáže držať krok s technologickým pokrokom takzvanej štvrtej priemyselnej revolúcie.

Umelá inteligencia a robotika nových technológií môžu podľa odborníkov priniesť potenciálne najväčšie výhody. Zároveň je tu ale aj najväčšie riziko negatívnych účinkov a najväčšia potreba regulácie. „Bez rozumnej regulácie a rekvalifikácie zamestnancov budú technológie pracovné miesta rýchlejšie ničiť než vytvárať,“ upozorňuje WEF.

Pri príprave správy sa WEF pýtalo zhruba 750 odborníkov po celom svete na riziká z oblasti ekonomiky, politiky, vedy a občianskej spoločnosti.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #Svetové ekonomické fórum #WEF