Tvrdý brexit prinúti banky časť ľudí stiahnuť z Londýna

Najväčšia európska banka HSBC presťahuje časť personálu z Británie do Paríža. Reaguje tak na plánované vystúpenie Británie z Európskej únie a odchod z jednotného európskeho trhu.

19.01.2017 10:58
debata (5)

Povedal to v stredu generálny riaditeľ banky Stuart Gulliver. Podľa neho sa ale personál zrejme nebude sťahovať skôr ako za dva roky a pôjde o ľudí, ktorí zabezpečujú len asi 20 percent výnosov z obchodovania.

„Nesťahujú sa tento rok a zrejme ani budúci rok,“ povedal Gulliver v rozhovore na okraj konania Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. „Sťahovať sa budeme asi za dva roky, až bude brexit v platnosti,“ citovala ho agentúra Reuters.

Gulliver už po minuloročnom referende o brexitu povedal, že banka by mohla do Paríža presunúť až 1000 pracovných pozícií.

Britský sektor finančných služieb plánuje urýchliť presun niektorých aktivít mimo Britániu po utorkovom prejave premiérky Theresy Mayovej. Tá oznámila, že Británia opúšťa aj jednotný trh EÚ.

Britské banky dúfali, že si krajina prístup na európsky trh udrží, pretože v tom prípade by všetky produkty mohli ponúkať priamo z Londýna. Tento variant sa ale teraz javí málo pravdepodobný, finančné firmy sa teda snažia aspoň o zavedenie dlhšieho prechodného obdobia.

Pokiaľ by britské finančné spoločnosti stratili voľný prístup na trhy členských krajín EÚ, mohlo by podľa štúdie Oliver Wyman v Británii zaniknúť až 75 000 pracov­ných miest.

Svoj úmysel zostať v Londýne aj napriek brexitu potvrdila globálna poradenská spoločnosť McKinsey & Co. Tá v stredu oznámila, že podpísala zmluvu o nájme modernejších kancelárskych priestorov v Londýne. Sťahovať by sa mala v roku 2018.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #Brexit