Čína sa chce viac otvoriť svetu

Čína, druhá najväčšia ekonomika sveta, presadzuje novú politiku väčšej globalizácie. Čínsky prezident Si Ťin-pching zároveň varuje pred protekcionizmom, ktorý aktuálne naznačuje budúci prezident USA Donald Trump.

18.01.2017 13:00
Švajčiarsko, Davos, Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.
debata (29)

„Boli kedysi časy, keď si Čína nebola istá globalizáciou. Došli sme však k záveru, že globalizácia je svetový trend a Čína musí byť odvážna a do týchto vôd vstúpiť. Globálna ekonomika je veľký oceán, z ktorého nie je možné len tak ľahko vystúpiť,“ povedal v utorok na 47. ročníku Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose čínsky prezident Si Ťin-pching.

Na štvordňovom fóre v Davose sa zúčastňuje zhruba 3-tisíc účastníkov, ktorí sú považovaní jednak za najvplyvnejších, ale aj za najbohatších ľudí na svete.

„Protekcionizmus je ako zamknutie sa v tmavej miestnosti, v ktorej sa chceme ukryť pred vetrom a dažďom, ale blokujeme si aj slnečné lúče. Nikto nikdy nebude víťazom obchodných a colných vojen,“ povedal Si Ťin-pching. Do Davosu pricestovalo s prezidentom aj 80 vplyvných čínskych podnikateľov. Medzi nimi napríklad aj Jack Ma, šéf čínskeho gigantického internetového obchodu Alibaba.

Vlani podľa Svetového ekonomického fóra dosiahli čínske investície v Európskej únii sumu 35 miliárd eur. Najviac ich smerovalo do Nemecka, Fínska, Veľkej Británie, ale aj do Talianska, Írska či Španielska. V Nemecku sa Číňania zamerali skôr na technologické firmy. Nemci sa im nedávno „vzopreli“. Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel dlhodobo vyhlasuje, že chce chrániť domáce technologické firmy pred neželaným skupovaním zahraničnými vlastníkmi, najmä štátom kontrolovanými firmami z neeurópskych krajín.

zväčšiť
Čína, dohody, graf

Čína si vybrala Česko pred Slovenskom

Na Slovensko za vlaňajšok podľa týchto údajov išlo od čínskych investorov okolo 9 miliónov eur. Susedná Česká republika je v tomto smere pre Čínu atraktívnejšia. Čínski investori tam prefinancovali za vlaňajšok zhruba 362 miliónov eur. V minulom roku objem priamych investícií Číny celkovo na zahraničných trhoch dosiahol 119 miliárd dolárov. Pokiaľ by objem priamych investícií Číny pokračoval doterajším tempom, podľa odhadov analytikov v priebehu niekoľkých rokov môže predbehnúť USA ako najväčšieho investora na zahraničných trhoch. V posledných rokoch Čína skupuje veľké európske strategické spoločnosti, športové kluby, miliardy eur investuje aj do energetickej a dopravnej infraštruktúry. Do USA smerovalo vlani z Číny viac ako 31 miliárd dolárov, pritom v roku 2015 to bolo 3,9 miliardy dolárov.

Ešte vlani v septembri slovenské ministerstvo financií oznámilo, že čínska firma CEFC Direct Investment Company, najväčšia čínska investičná spoločnosť, ktorá je podporovaná čínskou vládou, chce na Slovensku investovať najmä do oblastí energetiky, strojárstva, logistiky a cestovného ruchu. Číňanom sa ponúka napríklad aj výstavba novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, kde je však aktuálne problém v podobe nízkych trhových cien elektriny. Projekt sa preto stále odsúva. V súvislosti s čínskymi investíciami sa spomína aj bratislavské letisko a kúpele v Piešťanoch.

Číňania však pokukujú aj po iných sektoroch. Ešte v marci minulého roka vznikla dohoda, že šanghajská súkromná spoločnosť China Energy Company Limited (CEFC) získa 50-percentný podiel vo finančnej skupine J&T Finance Group (JTFG). Šanghajská firma CEFC ovládla aj najstarší český futbalový klub Slavia. Čínsky investor pritom má už teraz akcie aj v slovensko-českej finančnej skupine J&T, ktorá zase vlastní pražskú Spartu. Vzniká tak majetkové prepojenie medzi odvekými futbalovými rivalmi práve cez čínsky kapitál. V prípade zmieňovaného nákupu ide o pomerne lukratívny biznis. K Slavii patrí aj zaujímavá nehnuteľnosť, pretože domáce zápasy hrá v najmodernejšom českom futbalovom stánku.

Peking: Clá od USA by boli škodlivé

Vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a Čínou sa však vlani naštrbili po tom, čo sa v októbri prezident Andrej Kiska stretol s tibetským duchovným dalajlámom. Toho Peking považuje za separatistu. Dalajláma sa roky usiluje o autonómiu pre Tibet v rámci Číny. Čínske ministerstvo zahraničných vecí po stretnutí Kisku s dalajlámom uviedlo, že podnikne protiopatrenia. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v tom čase povedal, že toto stretnutie bude mať na vzájomné vzťahy Slovenska a Číny negatívny dosah.

Premiér Robert Fico sa neskôr v lotyšskej Rige na stretnutí predsedov vlád 16 krajín strednej a východnej Európy snažil situáciu upokojiť. Pozval čínskeho premiéra Li Kche-čchianga na Slovensko. Podľa Fica pozvanie čínsky premiér prijal, pričom termín návštevy zatiaľ nespresnili.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v Davose upozorňoval na to, že by bolo pre všetky strany škodlivé, ak by USA uvalili clo na importované tovary z Číny. Trump ich podľa nedávnych vyjadrení plánuje zaviesť vo výške 45 percent na ochranu amerického priemyslu. Trump predstavil ešte počas predvolebného súboja novú americkú stratégiu pre väčší ekonomický rast a prosperitu, ktoré chce dosiahnuť tak, že sa sústredí prioritne na domácich podnikateľov a „uzatvorí sa“ pred svetom. Je totiž proti väčšej globalizácii, odmieta aj väčšiu liberalizáciu s Európskou úniou. Novú politiku USA by v tomto smere pocítila najviac práve Čína. Čínska strana však stále verí v lepšie vzťahy s USA.

Čína sa pridala aj k tzv. parížskej klimatickej dohode, a teda že bude znižovať skleníkové emisie vypúšťané do vzduchu. Čína by mala do roku 2027 znížiť emisie až o 65 percent.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Davos #globalizácia