Airbus chce mať do konca roka prototyp lietajúceho auta

Airbus Group plánuje do konca roka otestovať prototyp samopilotovaného lietajúceho auta. Nový automobil by mal odstrániť problémy s chaosom na cestách. Uviedol to generálny riaditeľ Airbusu Tom Enders na digitálnej technologickej konferencii v Mníchove.

17.01.2017 08:00
debata (6)

Airbus vlani vytvoril divízii Urban Air Mobility, ktorá má skúmať rôzne koncepty, ako vozidlá na prepravu jednotlivcov alebo vozidlo v štýle helikoptéry pre niekoľko osôb. Cieľom je, aby si ľudia mohli rezervovať vozidlo s využitím aplikácie, podobne ako je to pri projekte zdieľania áut.

„Pred sto rokmi mestská doprava šla pod zem, teraz máme technologické prostriedky ísť nad zem,“ povedal Enders. Dodal, že dúfa, že Airbus by mohol vzlietnuť s predvádzacím vozidlom pre prepravu jednej osoby do konca roka.

„Sme vo fáze experimentovania, berieme tento vývoj veľmi vážne,“ vyhlásil a upozornil, že podľa Airbusu by vozidlo malo využívať tzv. čistú technológiu, aby sa zabránilo ďalšiemu znečisteniu preplnených miest.

Využitie neba by podľa Endersa mohlo tiež obmedziť náklady na mestskú infraštruktúru. „S lietaním nemusíte naliať miliardy do betónových mostov a ciest,“ uviedol.

Airbus je najväčším svetovým výrobcom komerčných helikoptér. Enders dodal, že Airbus chce investovať do väčšiny nových technológií, ako je autonómne riadenie či umelá inteligencia, aby prenikol do obdobia, ktoré považuje za obdobie lietajúcich áut. „Pokiaľ tento vývoj ignorujeme, budeme vytlačení z dôležitých segmentov podnikania,“ vyhlásil.

Hovorca Airbusu odmietol povedať, koľko firma investuje do divízie Urban Air Mobility, napísala agentúra Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus