Šéf IEA Birol očakáva výraznejšie výkyvy cien ropy

Ceny ropy budú mať v tomto roku oveľa výraznejšie výkyvy, hoci by sa na trhu mohla v prvom polroku obnoviť rovnováha medzi ponukou a dopytom.

16.01.2017 10:04
debata

V rozhovore s Reuters Television to v nedeľu povedal generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol. Upozornil tiež, že ho znepokojuje predovšetkým nedostatok investícií do ťažby ropy.

„Ak v tomto roku neprídu žiadne veľké investície, môžeme tu mať o niekoľko rokov výrazný deficit na strane dodávok spojený so značnými dôsledkami na trh,“ povedal. Birol už v novembri predpovedal, že investície do ťažby ropy sa tento rok pravdepodobne opäť znížia, a prvýkrát v histórii ropného priemyslu tak zaznamenajú tri roky poklesu za sebou.

Svetové ceny ropy začiatkom minulého roka vinou nadbytočných dodávok na trh prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. Kvôli nedávnej dohode popredných ťažobných krajín o znížení produkcie sa síce vrátili nad 50 dolárov za barel, ďalej ale zostávajú hlboko pod úrovňami z prvej polovice roku 2014, ked výrazne presiahli 100 dolárov za barel.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa koncom novembra dohodli, že od 1. januára znížia ťažbu celkovo o 1,2 milióna barelov denne, aby obmedzili nadbytočné dodávky na trh a podporili cenu. K dohode o znížení produkcie sa pripojili aj niektoré ďalšie významné ťažobné krajiny na čele s Ruskom, ktoré by mali produkciu obmedziť o ďalších 558 000 barelov den­ne.

„Ak OPEC a jeho partneri mimo toto združenia dodržia sľuby, globálne zásoby ropy by sa v prvej polovici budúceho roka mohli začať znižovať,“ uviedla IEA vo svojej decembrovej správe o situácii na trhu s ropou. Zároveň zlepšila odhad tohtoročného rastu dopytu po rope o 110 000 barelov na 1,3 milióna barelov denne.

Birol však upozornil, že dohoda o obmedzení produkcie síce môže signalizovať vyššie ceny ropy, zároveň však bude impulzom k zvýšeniu ťažby v Spojených štátoch a ďalších krajinách, ktoré sa k nej nepripojili. Prípadný rast cien ropy by navyše podľa neho mohol viesť k oslabeniu dopytu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #IEA