Facebook v Nemecku spustí systém overovania pravdivosti správ

Internetová sociálna sieť Facebook v najbližších týždňoch zavedie v Nemecku systém overovania pravdivosti príspevkov a označovanie falošných správ.

15.01.2017 19:37
debata (110)

Prvýkrát tak začne takýto systém používať mimo Spojených štátov, informoval v nedelu ekonomický denník Financial Times.

Nemeckí používatelia Facebooku získajú možnosť upozorňovať na príspevky, ktoré budú považovať za vymyslené. Ak ich domnienku potvrdí vonkajší kontrolór, bude daný príspevok označený ako „sporný“ a bude doplnený vysvetlením. Používatelia zároveň dostane varovanie, ak budú chcieť takéto príspevky zdieľať.

Nemecká vláda má obavy, že tohtoročné parlamentné voľby by mohli byť ovplyvnené falošnými správami. Minulý mesiac oznámila, že chystá zákon, ktorý by umožnil vymerať Facebooku za šírenie falošných správ pokutu až pol milióna eur.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas v rozhovore s denníkom Welt am Sonntag uviedol, že falošné správy predstavujú nebezpečenstvo pre „našu kultúru diskusie“. Dodal, že ľuďom zodpovedným za šírenie falošných správ by v mimoriadnych prípadoch mohlo hroziť až päť rokov väzenia.

„Nemôže byť v záujme Facebooku, aby táto platforma bola zneužívaná na šírenie lží a k nenávistným kampaniam,“ povedal minister. „Pre používateľov musí byť jednoduchšie hlásiť falošné správy,“ dodal.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook